Lumea la zi

Vești bune pentru șoferii din Capitală! Va fi introdusă o taxă unică de parcare

locuri de parcare - sursa foto - b365.ro
sursa foto b365.ro

Primăria Capitalei pare să fi găsit cea mai bună variantă pentru situația locurilor de parcare, una dintre principalele probleme ale Bucureștenilor. Dat fiind că locurile de parcare sunt limitate, mai ales în zona centrală, mulți șoferi parchează în zone neregulamentare, ceea ce atrage după sine blocarea traficului și, implicit, amenzi.

Edilii Capitalei au venit cu o nouă soluție pentru a-i îndemna pe bucureșteni să plătească pentru locul de parcare, și anume introducerea unei taxe unice, care permite deținătorilor de autoturisme să parcheze în orice loc administrat de Primăria Capitalei.

Ce tarife vor plăti bucureștenii pentru locurile de parcare

Astfel, locuitorii din Bucureşti vor putea achiziţiona un abonament de 25 lei/zi sau de 500 lei/ lună, prin intermediul căruia şoferii au dreptul de a parca pe orice loc administrat de Primăria Capitalei, relatează Antena3.

În ceea ce privește tariful pentru parcările rezidențiale, cei care doresc să aibă un loc de parcare în zona imobilului în care locuiesc, aceștia vor plăti un tarif de 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an, pentru a beneficia de un loc din partea Primăriei Municipiului București. 

O altă propunere a Primăriei Capitalei este introducerea unei taxe unice de 5 lei pentru orice loc de parcare din oraș, aflat în administrația instituției. Plata tarifului orar permite utilizarea locului de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Proiectul este în dezbatere publică şi urmează să fie supus votului consilierilor generali, iar cetățenii sunt invitați să participe la această dezbatere, care va avea loc astăzi, la sediul ARCUB din București.

„Pentru utilizarea locurilor de parcare de către persoane fizice, persoane juridice și instituții publice, în zilele de luni până duminică și în intervalul orar 08:00 – 20:00, se stabilește un tarif de 25 lei/zi sau 500 lei/lună”, se arată în proiectul înaintat pentru dezbatere.

Proiectele Primăriei sunt deschise la dezbaterea publică

„Orice decizie importantă pentru oraş am luat-o împreună cu bucureştenii. (…) Acum vin în faţa bucureştenilor cu o propunere de simplificare a sistemului de tarifare a parcărilor publice din Capitală, valabil pentru toate categoriile de utilizatori (persoane fizice sau persoane juridice). Proiectul este publicat deja pe site-ul Primăriei Capitalei şi mulţi dintre dumneavoastră v-aţi exprimat deja puncte de vedere”, a scris viceprimarul Stelian Bujduveanu pe Facebook, potrivit Digi24.

O altă propunere care va intra în dezbatere este introducerea gratuității pe locurile de parcare administrate de Primăria Municipiului București pentru autoturismele cu emisii zero de carbon, pentru a îndemna locuitorii să opteze pentru mașinile electrice.

Tariful de exploatare pentru locurile de parcare a căror utilizare este necesară pentru încărcarea autovehiculelor electrice este, la momentul actual, de  300 lei pe lună pentru un loc de parcare, plus 0,15 lei/kw vândut.