Infofinanciar > Info > Prețurile explodează! Un kilogram de ardei gras, de trei ori mai scump decât un litru de benzină
Info

Prețurile explodează! Un kilogram de ardei gras, de trei ori mai scump decât un litru de benzină

Prețurile explodează! Un kilogram de ardei gras, de trei ori mai scump decât un litru de benzină
sursa foto DOC.RO

Traiul în România devine din ce în ce mai scump. Oamenii nu mai pot face față scumpirilor de preț și salariilor destul de mici pe care majoritatea populației le primește.

Astfel, aceste prețuri duc la scăderea nivelului de trai. Oamenii nu își mai pot permite să achiziționeze lucruri esențiale pentru un trai decent. În această direcție, prețurile la legume și fructe au explodat. Oamenii trec prin piețe, se uită la produse și nu pot cumpăra alimentele de care au nevoie.

Românii nu fac față scumpirilor

Românii sunt depășiți de situația actuală, în care prețurile sunt din ce în ce mai mari. Acum ne aflăm în postul Paștelui, iar această perioadă este definită de cumpărarea unei cantități mari de fructe și legume, care vor fi incluse în meniul de zi cu zi.

Dar spre disperarea oamenilor, legumele și fructele se vând în piețe la prețuri uriașe. Comercianții se plâng că oamenii nu mai cumpără ca înainte. Vânzările sunt din ce în ce mai mici pentru că oamenii nu își pot permite să bifeze fiecare lucru de pe lista de cumpărături.

Specialiștii avertizează că prețurile vor continua să crească în următoarea perioadă. Din păcate, acest fenomen va avea un mare impact asupra mesei festive de Paște. Mesele mari și pline de bunătăți vor fi înlocuite de moderație.

Un kilogram de nucă ajunge la 50 de lei

O plimbare în piață sau o ieșire la cumpărături nu mai este un lucru relaxant. Această activitate de recreere este acum plină de stres și calcule matematice. În piețe un kilogram de miez de nucă se vinde cu prețuri cuprinse între 40 si 50 de lei, iar kilogramul de ardei gras ajunge la 19 lei. În această situație, românii vor alege să încerce rețete de prăjituri care nu conțin nucă, și în același timp salate delicioase fără ardei.

Ceapa românească este puțin mai bună la preț față de restul legumelor. Eventualii cumpărători vor trebui să scoată din buzunar 7 lei pentru un kilogram. În acest context oamenii vin, se uită și pleacă. Cei mai mulți români au redus drastic cumpărăturile. Prețurile la produsele de bază sunt din ce în ce mai mari, iar postul Paștelui a scumpit și mai mult legumele și fructele.

Părerea Ministrului Agriculturii „Să nu ne lăcomim”

Primăvara a venit cu mari scumpiri la alimente. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de părere că scumpirile sunt rezonabile, în comparație cu munca producătorilor.

„Eu spun ca preturile alimentelor s-au liniștit, o parte din ele au scăzut. E adevărat că la ceapa este 7 lei (prețul). Am şi o îngrijorare. Eu spun aşa: în momentul în care apar trufandalele şi oferta este mică pe piaţă şi este dorinţă de câştig – uneori este o dorinţă legitimă având în vedere faptul că se obţin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial şi costurile sunt ridicate – este normal să fie un preţ, dar unul al respectului faţă de muncă şi să nu ne lăcomim cu preţurile în pieţe gândindu-ne că vom câştiga”, a afirmat Petre Daea, ministrul Agriculturii, conform Realitatea.Net