Info

Ministrul Marius Constantin Budăi ezită să spună cât ar trebui să fie pensia minimă. Motivul: „E o întrebare grea!”

Marius Budăi,
Sursă foto: playtech.ro

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, susține că România își va permite o pensie minimă de 3.000 de lei abia atunci când va avea guverne responsabile.

Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a declarat luni seară, în cadrul unei emisiuni TV, că răspunsul la întrebarea despre cât ar trebui să fie pensia minimă în România este dificil de dat. „Este o întrebare foarte grea și am făcut greșeala o dată să răspund cu o cifră exactă. N-am să vă răspund cu o cifră, pentru că orice cifră voi spune eu acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau este prea mare“, a declarat ministrul Muncii.

„În concepția mea, dacă România și-ar permite astăzi, eu cred că pensia minimă în România ar trebui să fie aici, unde noi ne adresăm cu măsurile“, a mai precizat Marius Constantin Budăi. La insistențele moderatorului, ministrul a confirmat însă că valoarea pensiei minime ar trebui să fie de 3.000 de lei și a subliniat că România își va putea permite acest lucru doar dacă va avea guverne responsabile.

Punctul de pensie s-a majorat cu 12,5%

Ministrul a mai precizat că, începând din luna ianuarie a acestui an, punctul de pensie s-a majorat și au început să fie distribuite și ajutoarele acordate de Guvern pentru pensionari.

„12,5% este creșterea valorii punctului de pensie, care crește astfel de la 1.586 de lei la valoarea de 1.785 de lei. Depășim, cu această creștere, acel ultravehiculat 40 %“, a explicat Marius Constantin Budăi în cadrul aceleiași emisiuni.

El a mai precizat că încă din decembrie au început să fie tipărite cupoanele de pensie pentru luna ianuarie cu noul cuantum al punctului de pensie și cu noul cuantum al pensiei. „Cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei pe categorii de venituri au înscrisă pe cupon și suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliția politică care susține Guvernul“, a spus ministrul. Potrivit acestuia, ajutorul se distribuie odată cu plata pensiei, fie că aceasta este încasată în cont bancar, prin card, sau livrată de poștă.

Ajutoarele pentru pensionari au început să fie distribuie deja

Schema de acordare de ajutoare pentru pensionari prevede următoarele valori, distribuite în funcție venituri:

– 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

– 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

– 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Ajutoarele destinate pensionarilor pe anul 2023 sunt livrate în două tranșe. Prima, prevăzută a fi distribuită din ianuarie, prevede următoarele sume:

– în cuantum de 500 lei, pentru prima categorie (venituri până la 1.500 lei)

– în cuantum de 400 lei, pentru a doua categorie venituri (între 1.501 lei și 2.000 lei)

– în cuantum de 300 de lei, pentru a treia categorie (venituri între 2.001 lei și 3.000 lei).

„ Cei care se încadrează în pragul de valori menționat vor primi și sumele de bani aferente primei tranșe semestriale din măsurile de sprijin. Deja se plătesc. S-a început plata din 4 ianuarie“, a mai spus ministrul Muncii și Solidarității Sociale, citat de site-ul Antena 3 CNN.