Infofinanciar > Info > Coaliția pregătește o lege de adoptare a Ordonanței pentru măsurile fiscale! Mai mulți parlamentari au sesizat CCR
Info

Coaliția pregătește o lege de adoptare a Ordonanței pentru măsurile fiscale! Mai mulți parlamentari au sesizat CCR

Contract de muncă Sursa foto Edenred
Sursa foto Edenred

Potrivit unor surse guvernamentale, coaliția de guvernare pregătește o nouă ordonanță de urgență care să includă toate modificările fiscale adoptate de Parlament în acest an prin OUG 16/2022, în cazul în care Curtea Constituțională va decide că prevederile adoptate sunt neconstituționale. Această măsură a declanșat reacția unui grup de parlamentari care s-au sesizat la CCR.

Mai mulți parlamentari din cadrul USR, Forța Dreptei, alături de Avocatul Poporului s-au sesizat la Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța 16/2022 care prevede modificarea Codului Fiscal, una dintre cele mai disputate modificări fiind cea legată de taxarea activităților independente și a contractelor de muncă part-time.

Grupul de parlamentari care a depus sesizarea consideră că aceste modificări nu vin în favoarea angajaților și nici a angajatorilor și nu reprezintă un stimulent pentru forța de muncă la nivelul țării. Curtea Constituțională va dezbate  sesizarea privind legea de adoptare a OG 16 în data de 14 decembrie, potrivit Economedia.ro.

Ordonanța lovește în mai multe sectoare economice

„Depunem sesizarea la CCR pentru că este primul moment în care putem face asta, deoarece Avocatul Poporului a refuzat să o conteste la început, când puteau fi prevenite efectele acestei ordonanţe. PNL şi PSD iau pielea de pe românii care vor să muncească şi nu doar atât, dar ne consideră pe toţi hoţi, în special pe angajatorii şi angajaţii care au hotărât să lucreze cinstit, cu contracte de muncă înregistrate, cu taxe plătite la stat. (…) România are în acest moment doar 3,7% din toate contractele contracte cu normă parţială. Asta este extrem de diferit faţă de media europeană, de 17%, sau alte ţări. (…) Premierul Ciucă a reuşit printr-o singură semnătură pe această ordonanţă să închidă în România peste 180.000 de contracte de muncă”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu.

La rândul său, deputatul neafiliat Ionel Dancă, membru al Forţa Dreptei, a afirmat că ordonanţa de modificare a Codului fiscal „este pentru economia României o nouă Ordonanţă 114, de creştere a fiscalităţii, care loveşte în sectoarele economice cele mai dinamice”.

„Această ordonanţă loveşte în microîntreprinderi, în PFA-uri, liber-profesionişti şi în oamenii muncitori care au dreptul să muncească part-time şi să plătească taxe şi contribuţii exact pentru munca prestată, nu pentru nevoile de cheltuială publică pe care le are coaliţia de guvernare PSD – PNL – UDMR. Împreună cu colegii deputaţi de la USR, noi, deputaţii Forţa Dreptei, dorim să sesizăm la CCR şi să oprim intrarea în vigoare a acestei legi”, a transmis Dancă.

Noile modificări ale OUG 16/2022

Sesizarea face referire la următoarele modificări cu privire la activitățile independente:

– Reducerea de la 100.000 euro la 25.000 euro a plafonului pentru care persoanele care obțin venituri din activități independente determină venitul net pe bază de norme de venit.

– Modificarea bazei de calcul al contribuțiilor pentru pensii și sănătate:

a) în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, iar cea pentru CASS se aplică în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară

b) în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară.

c) în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.

Modificarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2023 și se aplică inclusiv veniturilor obținute în baza contractelor de activitate sportivă și/sau drepturi de autor. În cazul contribuțiilor la sănătate, aceasta se aplică se inclusiv veniturilor din drepturi de autor, veniturilor din asocierea cu o persoană juridică, veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură, veniturilor din investiții și veniturilor din alte surse.