Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii cu credite! Indicele ROBOR stagnează înainte de Anul Nou
Info

Vești bune pentru românii cu credite! Indicele ROBOR stagnează înainte de Anul Nou

Robor Sursa foto Bihon
Sursa foto: Bihon

Astăzi, Banca Națională a României a anunțat valoarea indicelui ROBOR, care este utilizat pentru determinarea dobânzilor la creditele în lei cu rata variabilă. Acesta se află în prezent într-o stagnare.

Indicele ROBOR la trei luni, care se utilizează pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei cu rata variabilă, a rămas stabile joi, la 7,60%, aceeași valoare înregistrată în ședința anterioară, conform datelor furnizate de Banca Națională a României.

Cum s-a schimbat ROBOR de-a lungul anului

ROBOR (Referința pentru Ofertele Bancare în Leii României) este un indice de referință pentru dobânzile la creditele în lei acordate de băncile din România. El reprezintă rata medie la care băncile din România împrumută lei una alteia pe piața interbancară, în condiții normale de lichiditate. Indicele ROBOR este utilizat ca referință pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei cu rata variabilă, precum și pentru dobânzile la depozitele în lei și la alte produse financiare denominate în lei.

Valoarea indicelui ROBOR este determinată în fiecare zi de, Banca Națională a României, pe baza ofertelor băncilor din România de împrumuturi în lei pe piața interbancară. Indicele este publicat zilnic și există mai multe variante ale acestuia, în funcție de perioada pentru care se calculează: ROBOR la 3 luni, 6 luni sau la 1 an.

Indicele ROBOR la trei luni

La începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02%, în timp ce la începutul anului precedent se afla la 1,98%. Creșterea valorii indicelui a început la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% la 3,61%. La începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%.

Indicele ROBOR la 6 și 12 luni

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu rata variabilă, a scăzut la 7,83%, față de valoarea de 7,84% înregistrată în ședința precedentă. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită de băncile comerciale pentru împrumuturi în lei acordate de alte bănci comerciale pe o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,09%, față de 8,10% înregistrat în ședința anterioară.

Evoluția indicelui ROBOR este influențată de mai mulți factori, cum ar fi politica monetară a Băncii Naționale a României, lichiditatea pe piață, inflația și politica fiscală. Începând din primăvara anului 2019, pentru creditele retail noi în lei a fost introdus un nou indice de referință, numit Indicele de Referință Trimestrial pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR pentru aceste credite, potrivit Antena3.

Ce este IRCC

IRCC este un indice de referință pentru dobânzile la creditele în lei acordate de băncile din România către consumatori. El este calculat ca rata medie a dobânzii plătite de băncile comerciale pentru împrumuturile în lei acordate consumatorilor pe o perioadă de trei luni, în condiții normale de lichiditate. Indicele IRCC este utilizat ca referință pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate de bănci către consumatori cu rata variabilă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.