Infofinanciar > Info > Rate tot mai mari după creșterea ROBOR și IRCC! Ce spun statisticile?
Info

Rate tot mai mari după creșterea ROBOR și IRCC! Ce spun statisticile?

ROBOR sursa foto afaceri.news
sursa foto afaceri.news

Românii au parte de vești ceva mai proaste la final de an. În primul trimestru din 202, adică de la 1 ianuarie, IRCC va urca de la 4,06% la 5,71%, specialiștii așteptându-se ca în trimestrul al doilea să atingă 6%.  În cazul ROBOR la 3 luni, sunt așteptate creșteri de la peste 7,6% la 8%.

IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobânda variabilă și care, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, înlocuiește indicele ROBOR. Dacă acesta va ajunge la nivelul de 5,7% sau 6%, așa cum este așteptat de către specialiști, ratele creditelor ipotecare făcute prin IRCC pot urca la 18% sau 21%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.

Creditul ipotecar constă dintr-un împrumut destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuințe și se garantează tot cu locuința respectivă pentru a se asigura obligația plății creditului rezultată în urma acestui împrumut.

Statisticile pentru IRCC

La momentul actual, o persoană care plătește rata prin IRCC resimte o creștere cu circa 40%. Astfel, un credit ipotecar de 200.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani are o rată de 1,272 de lei. În același timp, un credit ipotecar de 250.000 de lei, făcut pe o perioadă de 30 de ani, are o rată de 1,590 de lei.

Totuși, dacă se iau în calcul majorările IRCC la 5,7% sau 6%, rata unui credit ipotecar de 200.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani va urca la 1,496 de lei sau 1,538 de lei. În cazul unui credit de 250.000 de lei, rata va crește de la 1690 de lei la 1,869 sau 1,922 de lei, potrivut romaniatv.net.

Situația pentru ROBOR

ROBOR nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din mai 2019, dar chiar și așa încă este indicatorul cel mai folosit la calcularea ratelor populației.

În luna decembrie a acestui an, rata unui credit ipotecar calculat în funcție de ROBOR este cu aproximativ 58% mai mare comparativ cu decembrie 2021, dacă vorbim de un credit pe 30 de ani, în valoare de 200.000 de lei.

La acest moment, pentru un credit de 250.000 de lei, pentru o perioadă de 30 de ani, românii au de scos din buzunar o rată de 2,311 de lei.

Piața imobiliarelor, afectată profund

Oamenii sunt din ce în ce mai reticenți în aceste momente atunci când vine vorba de achiziții de presupun sume mari de bani. În acest sens, piașa imobiliarelor are de suferit cel mai mult.

Robert Dobrescu, directorul unei agenții imobiliare din București, a observat că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai puțini cumpărători, ia cei care există au mai multe probleme de luat în calcul.

„Decizia achiziționării unei locuințe se ia după o mai atentă analiză. E o oarecare incertitudine, la care se adaugă creșterea dobânzilor la credite. În plus, salariile nu au crescut, inflația e mare”, a precizat acesta, conform Click.