Infofinanciar > Lumea la zi > Primul depozit creat de om pe Marte! Ce a declarat NASA
Lumea la zi

Primul depozit creat de om pe Marte! Ce a declarat NASA

Primul depozit creat de om pe Marte! Ce a declarat NASA
sursa foto mars.nasa.gov

Roverul marțian Perseverance al Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu din SUA (NASA) a plasat miercuri un tub cu mai multe mostre de rocă pe suprafața planetei Marte, marcând un prim pas istoric în campania NASA de returnare a eșantioanelor de pe Marte.

O altă misiune notabilă pe care a avut-o NASA a fost InSight, iar aceasta s-a încheiat după mai bine de patru ani de colectare de date științifice unice pe Marte. Aceasta a detectat mai mult de 1.300 de cutremure și a găsit regiuni marțiene pe Planeta Roșie.

Controlorii misiunii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenției din sudul Californiei nu au reușit să contacteze modulul de aterizare după două încercări consecutive, ceea ce i-a determinat să concluzioneze că bateriile alimentate cu energie solară ale navei spațiale au rămas fără energie, conform site-ului oficial NASA. Totuși, JPL se ocupă acum de gestionarea operațiunilor roverului Perseverance.

NASA decisese anterior să declare misiunea încheiată dacă modulul de aterizare rata două încercări de comunicare. Agenția va continua să asculte un semnal de la modulul de aterizare, pentru orice eventualitate, dar în acest moment se consideră puțin probabil să primească vești de la acesta. Ultima dată când InSight a comunicat cu Pământul a fost la 15 decembrie.

Obiectivele misiunii roverului Perseverance

Astrobiologia reprezintă un obiectiv esențial pentru misiunea roverului Perseverence. Cu ajutorul dispozitivului, NASA ar vrea să descopere dacă au existat sau nu alte forme de viață microbiană pe Planeta Roșie. Roverul va caracteriza geologia și clima trecută a planetei, va deschide calea pentru explorarea umană a Planetei Roșii și va fi prima misiune care va colecta și depozita roci marțiene și regolit (rocă spartă și praf).

Misiunile ulterioare ale NASA, în cooperare cu ESA (Agenția Spațială Europeană), ar urma să trimită nave spațiale pe Marte pentru a colecta aceste mostre sigilate de la suprafață și a le returna pe Pământ pentru analize aprofundate.

Misiunea Mars 2020 Perseverance face parte din abordarea NASA de explorare a Lunii către Marte, care include misiuni Artemis pe Lună care vor contribui la pregătirea pentru explorarea umană a Planetei Roșii.

Ce transmite NASA Science Mars?

Conform site-ului oficial mars.nasa.gov, un tub de titan care conține o mostră de rocă se află pe suprafața Planetei Roșii, după ce a fost plasat acolo pe 21 decembrie de către roverul marțian Perseverance al NASA. În următoarele două luni, roverul va depune un total de 10 tuburi în locația numită „Three Forks”, construind primul depozit de mostre al umanității pe o altă planetă. Depozitul marchează un prim pas istoric în campania de returnare a probelor de pe Marte.

Perseverance a fost prelevarea de eșantioane duplicate din țintele de rocă selectate de misiune. În prezent, roverul are în burta sa celelalte 17 eșantioane (inclusiv un eșantion atmosferic) prelevate până în prezent. Pe baza arhitecturii campaniei de returnare a probelor de pe Marte, roverul ar urma să livreze probe unui viitor modulator robotic. La rândul său, landerul ar folosi un braț robotic pentru a plasa eșantioanele într-o capsulă de reținere la bordul unei mici rachete care ar fi lansată pe orbita marțiană, unde o altă navă spațială ar captura containerul cu eșantioane și l-ar întoarce în siguranță pe Pământ.

Depozitul va servi drept rezervă în cazul în care Perseverance nu își poate livra eșantioanele. În acest caz, se va apela la o pereche de elicoptere de recuperare a probelor pentru a termina treaba.

Prima mostră care a căzut a fost un miez de rocă icoasă de dimensiunea cretei, denumit informal „Malay”, care a fost colectat la 31 ianuarie 2022, într-o regiune a craterului Jezero de pe Marte numită „South Séítah”. Sistemul complex de prelevare de probe și de depozitare a Perseverance a avut nevoie de aproape o oră pentru a recupera tubul metalic din interiorul burții roverului, pentru a-l vizualiza pentru ultima dată cu ajutorul CacheCam-ului său intern și pentru a lăsa eșantionul la aproximativ 89 de centimetri pe o porțiune de suprafață marțiană atent selectată.

Dar inginerii de la Laboratorul de Propulsie cu Jet de la NASA din sudul Californiei, care a construit Perseverance și conduce misiunea, nu și-au terminat treaba. După ce au confirmat că tubul a căzut, echipa a poziționat camera WATSON situată la capătul brațului robotic de 2 metri lungime al lui Perseverance pentru a privi sub rover, verificând dacă tubul nu s-a rostogolit în calea roților roverului.

De asemenea, au vrut să se asigure că tubul nu a aterizat în așa fel încât să stea în picioare în capătul său (fiecare tub are o bucată de capăt plat numită „mănușă” pentru a fi mai ușor de ridicat de către misiunile viitoare). Acest lucru s-a întâmplat în mai puțin de 5% din timp în timpul testelor cu geamănul terestru al lui Perseverance în curtea marțiană a JPL. În cazul în care se întâmplă pe Marte, misiunea a scris o serie de comenzi pentru ca Perseverance să răstoarne cu grijă tubul cu o parte a turelei de la capătul brațului său robotic.

Potrivit adevarul.ro, dacă roverul nu va reuși să livreze mostrele, NASA va trimite elicoptere controlate prin telecomandă pentru a recupera probele și pentru a duce la capăt misiuea.