Infofinanciar > Info > România, „raiul bugetarilor”! Țara noastră este pe primul loc la veniturile alocate angajaților de la stat
Info

România, „raiul bugetarilor”! Țara noastră este pe primul loc la veniturile alocate angajaților de la stat

Bugetari, Sursă foto: Botoșăneanul
Sursă foto: Botoșăneanul

România are angajați, în acest moment, peste 1,2 milioane de bugetari în structurile de stat. Însă, autoritățile se pregătesc de un nou val de recrutări în acest sector, după cinci luni în care angajările au fost „înghețate”.

Însă, țara noastră se clasează deja mult peste media Uniunii Europene, în ceea ce privește numărul total de oameni aflați în posturi publice.

Cheltuielile „cu bugetarii”, din ce în ce mai mari

Potrivit datelor furnizate de Guvern, în septembrie 2022, la stat erau angajați peste 1, 225 milioane de persoane. În privința renumerațiilor bugetarilor, acestea au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani.

De pildă, în 2017, costurile au fost de 70 miliarde de lei, iar în 2021, acestea au ajuns la 112 miliarde de lei.

În 2022, în primele 10 luni ale anului, statul a cheltuit pe salariile bugearilor peste 97 de miliarde de lei, scrie Digi24.

Pe primul loc în UE

Conform datelor Uniunii Europene, România se clasează pe primul loc la nivelul organizației internaționale, în ceea ce privește banii alocați pe salariile bugetarilor.

„Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene.

Putem reduce din cheltuieli pe termen lung, informatizând administrația publică. Va necesita o resursă umană mai mică și în același timp va oferi servicii mai bune contribuabililor.

Acest lucru va duce treptat la o reducere de angajați în sistemul bugetar.

Deci, Guvernul nu trebuie să concedieze, ci doar să nu mai angajeze și să digitalizeze sitemul.”, a spus Adrian Codirlașu, analist fiscal CFA.

Salariile bugetarilor cresc cu 10% din 2023

Guvernul a anunțat majorări de pensii și de salarii de la începutul anului 2023. De aceste creșteri se vor bucura și bugetarii, care vor avea mărite lefurile cu 10% de la 1 ianuarie. Măsura a fost deja adoptată printr-o Ordonanță de Urgență.

„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată într-un document întocmit de Ministerul Finanțelor, au scris cei de la Playtech.

De altfel, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a adus în discuție principalele măsuri fiscal-bugetare pe care Executivul le-a adoptat în Ordonanță.

„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea de la 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţinerea în plată în anul 2023, la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora”, a susținut Câciu acum o săptămână, potrivit news.ro.