Infofinanciar > Info > De ce acte ai nevoie ca să poți primi ajutor social. Cine n-are șanse
Info

De ce acte ai nevoie ca să poți primi ajutor social. Cine n-are șanse

pensionari
playtech.ro

Statul oferă persoanelor în nevoie ajutoare sociale, care au ca scop îmbunătățirea traiului și creșterea nivelului de trai. În România, sunt multe persoane care au nevoie de aceste ajutoare pentru a putea trai la un nivel minim.

Odată cu inflația și scumpirea prețurilor, lucrurile de baza de care are nevoie un om au ajuns greu de accesat. Au crescut prețurile la utilități, iar coșul minim de alimente necesită acum o sumă de bani extrem de mare. În 2023, pentru a obține aceste ajutoare sociale este nevoie de anumite acte. Persoanele care vor să beneficieze de acest ajutor social trebuie să depună o serie de documente.

Cine poate beneficia de tichetele sociale în 2023

Pentru a obține aceste ajutoare de la stat, persoanele trebuie să se încadreze într-o categorie vulnerabilă. În această direcție, pot beneficia de ajutor social copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

De asemenea, se încadrează în această categorie și familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, cu venituri nete lunare pe membru de familie, mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023. În această direcție, pot primi ajutor social familiile monoparentale, cu venituri nete lunare pe membru de familie, care sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.

În plus, familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, vor primi și ele tichete sociale în 2023.  Totodată, în această categorie se încadrează și pensionarii sistemului public de pensii, aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023.

Cât valorează ajutorul social și de ce acte avem nevoie

Suma de bani pe care o vor primi oamenii diferă de la categorie la categorie și bineînțeles, în funcție de tipul de ajutor social pe care îl vor primi. În 2023, românii pot primi ajutoare pentru plata facturilor în valoare de 1.400 de lei, vouchere pentru alimente și mese calde, având suma totală de 1.500 de lei, vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte, pachete de ajutoare alimentare de 24 de kg, ajutoare pentru repararea locuințelor și achiziția de electrocasnice, vouchere pentru echipamente asistive și bonusuri destinate trusourilor pentru nou-născuți în valoare de 2.000 de lei.

Actele necesare pentru ajutorul social diferă de la caz la caz, în funcție de categoria în care se încadrează o persoană și tipul de ajutor pe care îl solicită. Astfel, documentele necesare sunt:

 • Cererea tip
 • Notificare privind acordul utilizării datelor cu caracter personal
 • Copie după buletin sau cartea de identitate
 • Copie după certificatele de naștere ale copiilor
 • Copie după certificatul de căsătorie
 • Copie după o hotărâre de divorț definitivă și irevocabilă
 • Copie după certificatul de rol fiscal pentru imobile, terenuri și autovehicule, eliberat de Primăria Municipiului de apartenență
 • Copie după adeverința eliberată de Asociația de locatari, în care sa se specifice nominal persoanele care locuiesc la adresa declarată
 • Copie după adeverința eliberată de la Agenția Locala de Ocupare a Forței de Muncă
 • Copie după hotărârea definitivă de încuviințare a adopției, de încredințare sau plasament familial al minorului
 • Adeverință eliberată de școala la care sunt înscriși copiii care urmează o formă de învățământ la zi, în care să se specifice dacă beneficiază de bursă școlară și cuantumul acesteia
 • Copie după certificatul fiscal eliberat de Administrația Finanțelor Publice a Municipiului
 • Copie după anumite acte din care să rezulte, dacă este cazul, încadrarea în categoria persoanelor cu handicap accentuat sau grav, gradul I sau II de invaliditate, pentru persoanele aflate în întreținerea solicitantului
 • Talon de șomaj, talon de pensie sau pensie de urmaș
 • o adeverință eliberată de angajator, în care se va specifica salariul net realizat în luna anterioară depunerii cererii de ajutor social
 • Declarație pe propria răspundere, conform România TV .
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.