Infofinanciar > Info > Vești bune pentru călători! Dispare obligativitatea purtării măștii în avion și în aeroport
Info

Vești bune pentru călători! Dispare obligativitatea purtării măștii în avion și în aeroport

Masca sursa foto Agora md
Sursa foto: Agora.md

Purtarea măștilor în aeroporturile europene și pe zboruri „nu mai este recomandată”, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Măsura urmează să intre în vigoare pe data de 16 mai, potrivit Mediafax.

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) a declarat că speră ca această decizia va normaliza traficul aerian, în urmă celor doi ani pandemici. ECDC și AESA le transmit călătorilor că în ciuda ridicării restricției, masca rămâne „una dintre cele mai bune protecții” împotriva COVID-19.

Masca este recomandată pasagerilor vulnerabili

Pasagerilor vulnerabili le este recomandată în continuare purtarea măștii pe timpul călătoriei. Celorlalți pasageri li se va cere respectarea distanței sociale în zonele interioare, anunță Sky News. Operatorii aeroporturilor au fost sfătuiți să nu impună nicio formă de distanțare, dacă aceasta va produce blocaje, a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Companiile aeriene își vor putea pune în aplicare propriile reguli. Acestora li s-a cerut să încurajeze pasagerii să poarte mască pe timpul zborurilor către sau dinspre destinații în care această restricție cu purtarea măștii în mijlocul de transport este încă în vigoare.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii în toate cazurile în călătoriile cu avionul”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky, adăugând: „Este o ușurare pentru noi toți faptul că am ajuns în sfârșit la o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță sanitară.”

O bună parte a țărilor europene au relaxat deja multe restricții COVID. O serie de companii aeriene americane au renunțat deja la mască.

Informații pentru solicitanții care doresc să intre în România

Începând cu 9 martie 2022, ora 00.00, și-a încetat aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr.171/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, au încetat toate restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități prevăzute în actul normativ antemenționat.

Resortisanții statelor terțe au posibilitatea de a solicita vize de intrare în România, indiferent de scopul deplasării, în conformitate cu legislația specifică în domeniu. Cererile de vize se depun la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în a căror circumscripție solicitantul își are domiciliul sau reședința, iar, în cazuri deosebite, urgente, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare din statul pe al cărui teritoriu solicitantul se află legal.

 Atenție! Resortisanții statelor terțe care doresc să rămână pe teritoriul României pentru o perioadă mai lungă de timp, în baza unei vize de lungă ședere, au obligația de a se înregistra la autoritățile române, cel mai târziu cu 30 de zile înainte de expirarea vizei, pentru evitarea sancțiunilor prevăzute de lege. Pentru detalii accesați pagina https://igi.mai.gov.ro/contact/. Străinii aflaţi temporar în România, în baza unei vize de scurtă şedere, pot rămâne pe teritoriul statului român numai până la data la care încetează dreptul de şedere stabilit prin viză (dreptul de şedere nu poate depăşi numărul de zile înscris în colantul de viză).