Info

Vești bune! Leguma preferată a românilor a ajuns la jumătate de preț

Vești bune! Leguma preferată a românilor a ajuns la jumătate de preț
varza sursa foto ziarul lumina

În ultimele luni, pe fondul crizei globale provocate de contextul extern actual, rata inflației a înregistrat creșteri galopante, care au rezultat în majorarea prețurilor alimentelor de bază. Față de aceeași perioadă a anului trecut, există alimente care au ajuns la un preț aproape dublu.

Cu toate acestea, pe piața alimentelor românești au apărut și ieftiniri sporadice ale unor produse, cea mai semnificativă din ultima perioadă fiind scăderea prețului la varză, unul dintre alimentele preferate ale românilor. În ultimele două săptămâni, prețul acestui aliment a scăzut la jumătate.

Recent, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a transmis că un cunoscut lanț de supermarketuri din țara noastră a redus prețul verzei, la aproape 2 lei per kilogram, potrivit RomâniaTV.

Prețul pe un kilogram a scăzut sub 2 lei

„Black Friday la varza românească! Astăzi producătorii români de varză vând acest produs cu 1 leu și 20 de bani! Un moment excelent pentru consumatorii români să-și pună varză la murat! Din punct de vedere economic există o explicație a prețului scăzut la varza care ne-a fost oferită în această dimineață de către un producător, respectiv vremea deosebit de caldă pentru această lună.

Acest lucru i-a determinat pe consumatori să amâne momentul achiziției acestui produs, în schimb supraproducția și deprecierea verzei, ca urmare a căldurii neobișnuite i-au determinat pe producători să scadă prețul la jumătate din cel practicat în urmă cu 2 săptămâni. Un kilogram de varză se vinde cu prețul magic de 1 leu și 99 de bani!”, se arată în postarea Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Chiar dacă pentru consumatori acesta este un lucru bun, producătorii agricoli care cultivă varză sunt afectați de aceste scăderi de prețuri, având în vedere cantitățile uriașe de varză obținute în acest sezon, ca urmare a vremii calde.

Varza de Lungulețu, preferata românilor

Prețul pentru un kilogram de varză, direct de la producător, a ajuns în perioada verii la 1,5 lei, un preț bun, având în vedere că ploile au lipsit cu desăvârșire, iar oamenii au fost nevoiți să irige din abundență. Acum, cererea a stagnat, semn că gospodinele și-au umplut cămările cu murături. Varza de Lungulețu, celebră în toată țara, se vinde acum cu 50 de bani pe kilogram.

„Varza românească s-a vândut întotdeauna foarte bine, e produsă de noi, cu sămânță de Lungulețu. E cea mai căutată în toată țara. Celelalte soiuri au nervuri foarte groase și lumea se ferește de ea. Merge la mâncat mai mult, nu acum când se bagă la murat. A fost bine, la prețul de 1,5 lei mai supraviețuim, și putem spune că suntem și pe profit, dar la 50 de bani nu avem ce să facem. Oamenii și-au băgat la murat și acum nu mai este cerere. De asta a și scăzut prețul”, spune Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu.

Cu toate acestea, produsele de bază precum carnea, lactatele, zahărul și uleiul continuă să se scumpească, pe fondul inflației tot mai mari. Potrivit statisticilor, în ultimele luni au fost înregistrate majorări la prețul alimentelor de până la 30%, iar această tendință va continua cel puțin până la finalul acestui an, spun analiștii.