Info

Vești bune înainte de sărbători! Nicolae Ciucă: Voucherele de 250 de lei se dau şi în 2023

Vouchere sociale Sursa foto Spotmedia
Sursa foto: Spotmedia

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că măsurile din programul ,,Sprijin pentru România” vor continua și în anul 2023. Acesta a asigurat și că pensiile vor crește, atât cât va permite inflația.

Nicolae Ciucă promite și anul viitor cupoanele de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. Bugetul de stat nu a fost încă aprobat de Parlament, fiind pentru prima dată în România când bugetarea se face pe bază de programe. El a spus că măsurile sociale vor fi, de asemenea, în vigoare în 2023. „Cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor”, a declarat premierul.

Declarațiile lui Nicolae Ciucă

Prim-ministrul a precizat că proiectul pentru bugetul de stat este principalul subiect de pe masa discuțiilor în Guvern. Este pentru prima dată în România când bugetarea se face pe structura unor programe.

„Ne-am angajat să avem un proiect de buget cât mai repede posibil, la sfârșitul lunii octombrie, nu am reușit acest lucru pentru că este pentru prima dată, în România, când se realizează bugetarea pe programe, ori fiecare minister trebuie să își asigure proiectarea bugetului și încărcarea datelor pe programe. Vă pot da asigurări că până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament”, a precizat Nicolae Ciucă.

Sprijin pentru România

Nicolae Ciucă a dat o veste mult așteptată de români. Acesta a anunțat că măsurile din programul ,,Sprijin pentru România” vor fi menținute și în 2023.

„Valoarea pensiilor și a salariului minim urmează să fie decise în funcție de datele finale. În acest moment există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii și de asemenea să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru persoanele vulnerabile. Ca atare, măsurile pe care le-am adoptat, cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim”, a conchis premierul Nicolae Ciucă, conform romaniatv.net.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a transmis miercuri că noile măsuri adăugate la capitolul Repower EU sunt în zona de 10% din bugetul alocat pentru fiecare stat membru al UE. În cazul României, se vorbește de o sumă de 2,4 miliarde euro.

Tranșa patru a voucherelor ajunge înainte de sărbători

Autoritățile au subliniat că procesul de virare a tranșei a patra de vouchere sociale va fi trimisă mai rapid, în contextul în care se apropie Sărbătorile de iarnă „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Structura de distribuire a cardurilor este construită pe trei etape:

1) crearea cardului de către emitent (tipărirea datelor beneficiarului și introducerea CIP)

2) ambalarea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română

3) încărcarea valorică a cardurilor pentru beneficiarii care au intrat în posesia lor.

Lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) iar împachetarea și livrarea cardurilor se face de către angajații serviciului poștal român.

Tranșa 4 a voucherelor sociale

Prima dată, se vor actualiza listele de beneficiari de către MMSS și verificarea acestora de către ANAF. Ulterior, Poșta Română va prelucra datele și le va transmite către direcțiile regionale în perioada 05.12.2022-09.12.2022.

Distribuirea se va face permanent, conform listei actualizate a beneficiarilor. Încărcarea va avea loc în perioada 12.12.2022 – 16.12.2022.

Voucherele sociale în valoare de 250 de lei sunt încărcate o dată la două luni, iar sumele sunt disponibile timp de 12 luni.