Info

Nicolae Ciucă prezintă soluțiile pentru românii îngrijorați de prețurile la energie. Ce vor putea face aceștia

Ciucă Sursa foto Jurnalul
Sursa foto Jurnalul

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit în ședința de astăzi despre soluțiile de combatere a prețurilor tot mai ridicate la energie. Pe lista problemelor discutate de acesta s-a aflat și subiectul majorării pensiilor.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat în cadrul unei conferințe de astăzi, soluțiile pe care le are cu privire la facturile tot mai mari pentru energie. Acesta a transmis că nu s-a ajuns încă la conturarea unui plan clar, cu soluții tehnice.

Ce a spus premierul?

,,În ceea ce privește subiectele pe care le-am prezentat biroului este cel legat de energie. Avem în continuare în analiză la nivelul structurilor tehnice care sunt soluțiile  prin care putem să integram fondurile de la UE  pentru combaterea sărăciei și desigur soluții prin care vom decide să protejam în continuare populația, dar prețul la energie la primele 3 praguri, al consumatorului casnic să rămână la aceeași valoare”, a subliniat acesta, conform romaniatv.net.

Premierul a urgentat și nevoia găsirii unei soluții eficiente în ceea ce privește sectorul de IMM-uri. ,,Desigur am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluții, astfel încât,  în ceea ce privește  sectorul de IMM-uri și industrie să găsim o solutie prin care să asigurăm competitivitatea produselor românești. E un obiectiv pe care l-am discutat și la nivelul comisiei, la intâlnirile pe care le-am avut”.

Populația vulnerabilă

Odată cu creșterea prețurilor facturilor la energie, tot mai multe persoane au fost catalogate drept ,,vulnerabile” pentru că nu își pot permite să plătească utilitățile. Pentru aceștia, Nicolae Ciucă spune că soluțiile vor puncta un ajutor suplimentar.

,,Se caută soluții tehnice. Este foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piață semireglementată pentru că trebuie să existe energie care să poată să fie pusă în achiziție și vânzare. România are nevoie între 2 și  3 teravați pe an, iar pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână la fel ca până acum. Acesta este angajamentul nostru. Să protejam populația vulnerabilă care nu poate să își plătească consumul de energie dacă depășeste pragurile”, a evidențiat premierul.

Pragul de 1,3

Pragul de 1,3 este supus analizei, până se va găsi o variantă bună, care să sprijine populația, nu să o vulnerabilizeze. În acest caz, premierul a transmis că ,,pentru consumatori mari să discutam de un singur preț. Trebuie să găsim soluție pentru că din fondurile de coeziune nu există. Pragul de 1, 3 e vehiculat de toată lumea și în analiza, neluând încă decizia finala da-ți-mi  voie să vin cu decizia finală. În acest moment analiza este pe cele trei praguri ale consumatorului la nivel casnic, cei care consumă până în 100 kw și discutăm de 5,1 milioane gospodării si cei care consumă între 100 și 255 și peste 255. Acestea sunt cele trei categorii”.

Nicolae Ciucă a avut pe lista de discuție și procentul de majorare a pensiilor. Pentru acesta, el a subliniat că ,,Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluție prin care să acoperim creșterea inflației. Cresterea inflației în momentul de față este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite propunera PNL e de 15%”.