Infofinanciar > Info > Veste proastă pentru români. Mai puține zile libere pentru angajați
Info

Veste proastă pentru români. Mai puține zile libere pentru angajați

zile-libere sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Angajatorii oferă multe beneficii celor care activează în firma pe care o conduc, din nevoia de crește productivitatea indivizilor și de a spori capacitățile echipei la locul de muncă. Lucrătorii primesc atât în mediul public, cât și în cel privat, tichete de masă, sporuri, flexibilitatea programului și cel mai important, zile libere. Românii primesc zile libere legale, oferite de la stat, dar și concediu de odihnă, pe care angajații și le pot lua în funcție de momentele în care au nevoie.

Dar de anul acesta se vor desfășura anumite schimbări care sunt în defavoarea angajaților. Statul dorește implementarea unei reguli care ar aduce mai puține zile libere salariaților. Este vorba despre un proiect de lege care prevede scăderea numărului de zile libere ale angajaților, care nu vor mai putea beneficia de o anumită perioadă de concediu.

Mai puține zile libere

Angajații români ar putea avea parte de mai puține libere, conform unui proiect de lege ce se regăsește acum deja în Parlament. Coaliția are în vedere implementarea acestei prevederi care scade numărul de zile libere acordate angajaților. De asemenea, este prevăzută și impunerea unui impozit pe salariu, pentru cetățenii cu venituri mari.

Această inițiativă pornește de la mai mulți parlamentari din sistemul de guvernare care au exprimat faptul că oferirea de zile libere suplimentare, ce trebuie oferite de angajator, pot aduce cheltuieli semnificative pentru anumite companii. Oferirea multor zile libere aduce cu sine scăderea profiturilor unei firme, lucru care poate duce la degradarea situației financiare a unor întreprinderi, în special cele cu un buget fragil, aducându-le în situația în situație de pierdere și faliment.

Introducerea unei astfel de legi, ce presupune scăderea zilelor de vacanță, trebuie urmată de anumite reglementări care vizează măsuri compensatorii pentru angajați, conform liderilor țării. Aceste măsuri de compensare luate în calcul sunt multiple, precum suportarea cheltuielilor salariale din bugetul consolidat, implementarea altor facilități și de asemenea, compensarea pierderilor directe ale angajaților, prim măsuri precum reducerea contribuțiilor obligatorii pe forța de muncă, ce se asociază zilelor nelucrătoare. În România, la momentul actual, salariații beneficiază de 15 zile libere lucrătoare , asociate unor sărbători religioase sau naționale. Numărul zilelor libere a crescut de 2,6 ori din anul 2003, până în prezent, conform Antena 3 .

Zile libere legale în 2023

Conform Codului Muncii, românii au la dispoziție 15 zile libere legale în anul 2023. Din cadrul acestui număr, 12 zile declarate libere vor cădea, conform calendarului, în timpul săptămânii, astfel românii beneficiază de mini vacanțe în cursul anului. În cazul acestor perioade libere de la stat, Guvernul a decis să prelungească anumite minivacanțe pentru a reuși să facă punte între weekend și liberele legale. Astfel, zilele de 23 ianuarie, 2 august și 14 august, vor fi de asemenea, libere.

În decursul anului 2023, Codul Muncii prevede anumite zile libere pentru angajați și elevi, cu scopul celebrării unor sărbători religioase sau naționale, de care românii se pot bucura alături de familie și prieteni. Astfel, în acest an, următoarele vacanțe de care se vor bucura salariații sunt cu ocazia Zilei Copilului, pe data de 1 iunie, pentru Rusalii, 4-5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii), dar și pentru sărbătorirea Crăciunului, pe 25-26 decembrie, conform Antena 3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.