Infofinanciar > Info > Veste proastă pentru români! Cresc ratele la credite
Info

Veste proastă pentru români! Cresc ratele la credite

dobanda sursa foto afaceri.news
Sursa foto: afaceri.news

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât marți majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe anul anterior. Această schimbare se va face cu data de 11 mai 2022, conform băncii centrale.

Potrivit Agerpres, reprezentanții instituției au decis creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare de la 4% pe an la 4,75%, dar și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75% de la 2%.

Creșterea ratei dobânzii

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se precizează în comunicatul BNR.

Indicele ROBOR a atins marți cea mai mare valoare din ultimii nouă ani. Niveluri record au atins și indicele la trei luni și cel la șase luni. La începutul lui 2022, ROBOR la tre luni a înregistrat valoarea de 3,02%, iar cel la șase luni 3,14%.

Inflația este cauza creșterii dobânzii

Dobânda de 3,75% este o creștere substanțială pe baza inflației, care a ajuns la cele mai mari valori din ultimul deceniu.

„Dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023″, a declarat BNR într-un comunicat.

Banca Națională urmează tendințele regiunii, mai ales că în Polonia, Cehia și Ungaria dobânda de referință se apropie vertiginos de 6%.

Se așteaptă și creșterea băncilor comerciale în linie cu cea a BNR. În acest fel se descurajează creditarea și diminuarea consumului.

Dobânda amplificată de războiul Rusia-Ucraina

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat considerabil trendul ascendent în trimestrul I 2022, inclusiv faţă de previziuni, mărindu-se de la 4,7% în decembrie 2021, la 7,1% în martie.

„Prin urmare, creşterea accentuată a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul I 2022 a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, amplificate în acest interval de declanşarea războiului din Ucraina şi de sancţiunile instituite, ce au accelerat ascensiunea puternică a inflaţiei pe plan mondial, inclusiv în numeroase state europene. Astfel, creşteri mari ale ratei anuale a inflaţiei, inclusiv a celei de bază, au fost consemnate în multe ţări din Europa şi în SUA, în condiţiile unei situaţii macroeconomice fără precedent în ultimele decenii,” a precizat BNR.