Infofinanciar > Info > Veste bună pentru românii cu credite! Indicele ROBOR la 3 luni este în scădere
Info

Veste bună pentru românii cu credite! Indicele ROBOR la 3 luni este în scădere

Bani, Sursă foto: B1 TV
Sursă foto: B1 TV

Potrivit ultimelor cifre publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni, folosit la calcularea costurilor creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns marți la 7,79% pe an, înregistrând o scădere de 0,03% față de luni.

Valoarea oferită marți de BNR este cea mai scăzută din ultimele 3 luni și jumătate, fiind apropiată de cea de la sfârșitul lunii iulie, când indicele era la 7,71% pe an. De altfel, ROBOR la 3 luni se află într-un regres continuu începând cu finalul lunii octombrie. Pe 27 octombrie, indicele era la 8,21% pe an, acesta fiind maximul ultimilor 12 ani.

În privința ROBOR-ului la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a scăzut la 8,01% pe an, în timp ce ROBOR-ul la 12 luni a ajuns la 8,24% pe an, scrie Digi24.

Consiliul Concurenței anchetează băncile

La începutul lunii noiembrie, băncile care participă la calculul ROBOR au fost supuse unor controale din partea inspectorilor de la Consiliul Concurenței. Instituțiile bancare care au fost verificate sun Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Această anchetă a venit pe fondul avertismentelor lansate în spațiul public de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a susținut că lucrurile în ceea ce privește ROBOR-ul nu sunt în regulă.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul”, a susținut la acea vreme Isărescu.

Însă, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a subliniat că investigația nu este legată de vreo declaraţie, ci de analiza proprie a instituţiei în piaţa bancară. De asemenea, acesta a menționat că, în cazul în care vor fi identificate nereguli, băncile în cauză vor fi sancţionate ca oricare alt agent economic. Chirițoiu a mai precizat că ancheta va dura aproximativ 2 ani.

Ancheta este oportună

Preşedintele Consiliului Director al Asociatiei Române a Băncilor (ARB), Bogdan Neacșu, a menționat că preocuparea Consiliului Concurenţei în privința evoluției dobânzilor bancare este normală,

„Preocuparea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori şi în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aş spune chiar că este binevenită şi este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă şi sunt, împreună cu băncile, în serviciul populaţiei.

Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populaţiei”, a spus acesta, scriu cei de la Bursa.