Infofinanciar > Lumea la zi > ALJAZEERA: Ancheta din Australia constată că rolurile secrete ale lui Morrison au subminat încrederea în guvern
Lumea la zi

ALJAZEERA: Ancheta din Australia constată că rolurile secrete ale lui Morrison au subminat încrederea în guvern

ALJAZEERA: Ancheta din Australia constată că rolurile secrete ale lui Morrison au subminat încrederea în guvern
sursa foto - Financial Times

Fostul prim-ministru al Australiei, Scott Morrison, s-a numit în mod discret într-o serie de funcții în timpul pandemiei COVID-19, spunând că era necesar în cazul în care miniștrii se îmbolnăveau. Trei miniștri au declarat ulterior că nu știau că împart puterea cu Morrison.

Australia va introduce noi reguli pentru a spori transparența numirilor ministeriale, după ce o anchetă privind rolurile ministeriale secrete ale lui Scott Morrison, a constatat că acestea corodează încrederea publică în guvern.

Morrison, care a pierdut puterea în urma alegerilor generale din mai, a acumulat în secret cinci funcții ministeriale în timpul pandemiei de coronavirus: sănătate, finanțe, trezorerie, resurse și afaceri interne.

Ancheta Virginiei Bell

O anchetă condusă de Virginia Bell, fost judecător la Înalta Curte, a constatat că numirile au afectat probabil încrederea publicului în guvern. Ca un ecou al comentariilor făcute de avocatul general, Bell a declarat într-un raport publicat vineri că lipsa de responsabilitate parlamentară a subminat guvernarea responsabilă.

„Odată ce numirile au devenit cunoscute, secretul cu care au fost înconjurate a fost coroziv pentru încrederea în guvern”, a declarat Bell, conform Aljazeera.

Morrison a declarat anterior că numirile au fost necesare în timpul pandemiei pentru a asigura o bună funcționare a politicii și ca o măsură de precauție în cazul în care un ministru ar fi fost incapabil să ia decizii. Dar raportul a ridicat îndoieli în ambele privințe, susținând, de exemplu, că miniștrii interimari ar fi putut fi numiți rapid în caz de nevoie. Bell a recomandat șase schimbări, inclusiv o legislație care să impună notificarea publică a numirilor ministeriale.

Răspunsul lui Scott Morrison

Într-o declarație făcută la scurt timp după publicarea raportului, Morrison a luat act de critici, dar și-a apărat acțiunile ca fiind legale și a spus că va rămâne în parlament, unde se află ca deputat, după ce a pierdut alegerile din luna mai.

„În calitate de prim-ministru, conștientizarea mea cu privire la problemele privind securitatea națională și interesul național a fost mai largă decât cea cunoscută de miniștrii individuali și, cu siguranță, de anchetă”, a declarat el într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Premierul Anthony Albanese, care a declarat în august că acțiunile lui Morrison „subminează democrația”, a declarat că guvernul său va adopta toate cele șase recomandări ale lui Bell.

„Aruncăm lumina soarelui asupra unui guvern din umbră care a preferat să opereze în întuneric. Un guvern care a operat într-un cult al secretului și o cultură a mușamalizării”, a declarat Albanese într-o conferință de presă după publicarea raportului.

Bell a precizat că, deoarece puterile suplimentare ale lui Morrison au fost exercitate doar o singură dată, implicațiile numirilor au fost limitate.

În timp ce a numit „îngrijorător” faptul că Phil Gaetjens, oficialul principal de atunci, care a pregătit informări privind numirile, nu a făcut presiuni pentru mai multă dezvăluire, ancheta a declarat că responsabilitatea pentru deciziile luate îi aparținea premierului Australiei de atunci.

Morrison a a participat la anchetă prin intermediul unui avocat.