Infofinanciar > Info > Vești bune pentru români! ROBOR-ul scade după inspecțiile de la cele 10 bănci
Info

Vești bune pentru români! ROBOR-ul scade după inspecțiile de la cele 10 bănci

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Se pare că ancheta demarată de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci, suspectate că ar fi crescut artificial valoarea ROBOR, a dat roade. Acesta a scăzut vineri la 8,16% după ce în ziua precedentă, indicele în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu variantă variabilă, a fost de 8,19%.

De la începutul anului și până în momentul de față rata de creștere a indicelui depășește pragul de 100%. În luna ianuarie ROBOR-ul era de doar 3,02 % pe an.

Consiliul Concurenței dă verdictul peste doi ani

Rezultatul anchetei demarată de Consiliul Concurenței va fi făcut public peste doi ani din cauza complexității acesteia. Asociația Română a Băncilor explică următoarele: „Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile, ratele dobânzilor, se formează pe baza lichidității, raportul cerere-ofertă. Băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți”.

Clarificări aduce și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Diferența între ROBOR și IRCC este că la ROBOR e disponibilitatea de a face o tranzacție, la IRCC sunt tranzacțiile efectuate. Evident că ne uităm la tot ansamblul. O creștere a dobânzilor în piaţa este normală, e mecanismul prin care luptăm cu creșterea preţurilor. Noi nu investigăm creșterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva pe acest climat unde era normal să aibă loc o creștere a dobânzilor nu există și o înțelegere între unii actori de pe piață să facă o creștere mai mare decât ar fi ea justificată”, a declarat acesta.

IRCC este reglementat de  OUG 19/2019

Referitor la indicele ROBOR la 6 luni, acesta a coborât la 8,28 pe an anterior, iar la 12 luni și-a menținut la nivelul înregistrat joi, de 8,44% pe an. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG19/2019 este de 4,06% pe an.

Acesta reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%. Modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă a fost modificată de OUG 19/2019 în luna mai 2019, ordonanța în cauză a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Comunicatul emis de Consiliul Concurenței indică faptul că ancheta a vizat posibilele înțelegeri între 10 bănci pentru stabilirea ratei dobânzii ROBOR la un nivel cât mai ridicat conform procedurii ”fixing”, ( stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Ancheta a fost finalizată în cursul de joi, o serie de documente au fost ridicate de la cele 10 bănci vizate, urmând ca autoritățile să le analizeze, potrivit observatornews.ro

Curtea de Apel București a avizat acțiunea Consiliului Concurenței, justificate fiind de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentației necesare pentru clarificare posibilelor practici anticoncurențiale. Inspecțiile au fost demarate la 1 noiembrie an curent dar nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, potrivit Consiliului Concurenței.