Infofinanciar > Info > Veste bună pentru românii care au credite bancare. Ce se întâmplă cu valoarea indicelui ROBOR
Info

Veste bună pentru românii care au credite bancare. Ce se întâmplă cu valoarea indicelui ROBOR

ROBOR sursa foto afaceri.news
sursa foto afaceri.news

Românii care au credite la bănci se confruntă cu stresul dobânzilor în fiecare zi. Indicele bancar ROBOR este folosit pentru a calcula dobânzile variabile ale românilor în cazul creditelor în lei.

Astăzi, 10 aprilie 2023, au fost publicate ultimele date cu privire la indicele ROBOR la trei luni, la șase luni și la 12 luni, enunțate de Banca Națională a României (BNR). Conform datelor furnizate de BNR, la această dată indicele ROBOR este în scădere.

ROBOR în scădere

Potrivit statisticilor BNR, indicele ROBOR la trei luni, cu ajutorul căruia se stabilesc dobânzile variabile la creditele în lei, a scăzut de la 6,82% la 6,80%. Această primă valoare a fost înregistrată în calculul din sesiunea precedentă. O astfel de valoare asemănătoare la nivelul indicelui ROBOR nu a mai fost înregistrată din data de 31 august a anului 2010.

În prima parte a anului 2023, indicele era de 3,02%  și apoi a fost cotat la 4,25% în martie. În anul 2022, indicele ROBOR la trei luni a fost de 3,02%, iar în 2021, a fost la un nivel de 1,98%. În momentul în care Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei pe data de 24 februarie, indicele a început să crească și a ajuns la nivelul actual, înregistrând o valoare de la 3,56% pe 23 februarie 2022, la 3,61% pe data de 24 februarie a aceluiași an.

Indicele ROBOR la șase luni, care este folosit pentru a determina dobânzile la creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a scăzut de la 7,11% la 7,08%, procentul mai mare fiind înregistrat în ultima sesiune de calcul. Indicele ROBOR la 12 luni, care măsoară dobânzile plătite la creditele în lei preluate de la o bancă comercială la alta, pe o perioadă de 12 luni, a scăzut de la 7,47% la 7,45%.

Indicele ROBOR influențat de BNR

Rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei este cunoscută sub numele de ROBOR. Cele mai importante influențe asupra evoluției ROBOR sunt cele legate de politica monetară a BNR, lichiditatea pieței, inflația și politica fiscală. În primăvara anului 2019, a fost introdusă o nouă referință pentru a calcula creditele retail noi în lei. Astfel, a fost introdus Indicele de referinţă trimestrial (IRCC), care a înlocuit ROBOR.

„În ceea ce priveşte ROBOR-ul, lucrurile deja apar relativ aşezate, pentru că ROBOR-ul reflectă dobânda la care se împrumută băncile între ele în piaţă, pe diferite scadente. Cea care se ia în calcul, de obicei, la credite este pe trei luni. Având în vedere că perspectivele de inflaţie sunt relativ optimiste, în sensul că vom avea o scădere lentă la început, dar mai accentuată în partea a doua anului, chiar dacă cifrele rămân în continuare mari, dar această perspectivă face ca băncile să se împrumute la valori care au dus ROBOR-ul semnificativ sub 7% şi pare a-l fi stabilizat acolo – 6,85, 6,90, undeva pe aici a variat în această perioadă.” a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, explicând situația actuală a ROBOR-ului, potrivit Antena 3

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.