Infofinanciar > Info > Veste bună pentru milioanele de seniori ai României! Guvernanții pregătesc o nouă majorare a pensiilor
Info

Veste bună pentru milioanele de seniori ai României! Guvernanții pregătesc o nouă majorare a pensiilor

Pensii, Sursă foto: Playtech
FOTO: playtech.ro

Guvernanții lucrează de zor la legea pensiilor, care, deși ar fi trebuit să fie gata până la finalul acestei luni, deoarece reprezintă un jalon important din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va intra în vigoare abia în 2024.

Totuși, modificările aduse legii pensii vor duce la creșterea a veniturilor lunare obținute de seniorii României. Anunțul a fost făcut chiar de Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, însă acesta precizează că legea va produce efecte abia la începutul anului viitor. Până atunci, guvernanții trebuie să înceapă oficial procesul de recalculare.

Modificările legii se vor face în baza contributivității, altfel spus, cuantumul pensiilor se va stabili în funcție de contribuția fiecăruia la bugetul de stat.

Procesul de recalcularea a pensiilor are termen limită 1 septembrie

Totodată, noua lege are ca obiectiv eliminarea inechităților din sistemul public de pensii. Dacă o anumită categorie de pensionari vor primi mai mulți bani la final de lună începând cu 2024, pensiile care depășesc valoarea salariului se vor diminua, asta după ce procesul de recalculare va fi finalizat.

Trebuie precizat că recalcularea pensiilor va începe abia după ce partidele principale de guvernământ vor ajunge la un acord în acest sens. Reamintim că în luna mai sau cel mai târziu în septembrie ar urma să se producă rotativa guvernamentală, prin urmare este puțin probabil ca procesul de recalculare a pensiilor să înceapă mai devreme de această dată.

Cert este că în momentul de față se desfășoară procesul de evaluare a dosarelor de pensii, este vorba de acea etapă de digitalizare care ar trebui să fie finalizată cel târziu pe 1 septembrie. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii a mai precizat că pensionarilor cărora li s-au reținut  ilegal contribuțiile de sănătate li se vor returna banii înapoi ca urmare a deciziei Curții Constituționale (CCR), însă hotărârea se aplică doar categoriei de seniori care obțin venituri lunare mai mari de 4000 de lei.

Până în 2030 vârsta de pensionare a femeilor va crește până la 63 de ani

”Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată” a explicat Daniel Baciu.

În privința vârstei de pensionare, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a dat toate asigurările că aceasta nu va crește, în condițiile în care legislația actuală prevede ca până în 2030, ”vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va crește la 63 de ani”.

”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a explicat pentru România TV, Marius-Constantin Budăi.

Afirmația ministrului Muncii se bazează pe Legea 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care este stipulat faptul că vârsta de pensionare a femeilor va crește până la finalul acestui deceniu la 63 de ani, iar în cazul bărbaților, pragul de 65 de ani a fost atins deja.

În cadrul aceluiași post de televiziune, ministrul a explicat că în recoamandările venite din partea Băncii Mondiale, la solicitarea Guvernului României în privința reformei sistemului de pensii, nu figurează și creșterea vârstei de pensionare a personalului încadrat în categoriile profesionale care primesc indemnizații și pensii în baza unor acte normative speciale, altfel spus personalul încadrat în structurile MApN-ului, MAI vor putea ieși la pensie după 25 de ani de activitate, potrivit romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.