Info

Noua rectificare bugetară va fi adoptată de Guvern! Bugetul de stat a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei

bugetul.ro
sursa foto bugetul.ro

Ministerul Finanțelor a publicat cea de a doua rectificare bugetară pentru anul următor, potrivit căreia veniturile vor crește cu 500 de milioane de lei, iar deficitul bugetar a scăzut ușor. Pe de altă parte, unele ministere vor pierde din bugetare în 2023.

Conform declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, aceasta este rectificarea finală în ceea ce privește bugetul de stat pentru anul viitor, prin care suma bugetată va fi suplimentată cu 500 de milioane de lei, iar deficitul consolidat scade la procentul de 5,74% din PIB.

Noua rectificare are în vedere îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene, asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, precum şi a fondurilor pentru compensarea efectelor secetei în agricultură, relatează ProTV.

Care sunt ministerele afectate de noua rectificare bugetară

„Este ultima rectificare din acest an, o rectificare din nou pozitivă având în vedere datele de la Comisia Naţională de Prognoză referitoare la prognoza de toamnă. Un PIB nominal în creştere la 1396,2 miliarde de lei cu o creştere economică de 4,6% în acest an. Ca element foarte important al acestei rectificări este reducerea deficitului ca pondere în PIB de la 5,84% pe cash la 5,74% pe cash”, a anunţat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Potrivit noii rectificări, cele care vor primi bani în plus sunt Ministerul Muncii, al cărui buget a fost plusat cu 1,492 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor, 334,4 milioane de lei, Ministerul Agriculturii cu 376,6 milioane de lei,  Ministerul Economiei, 103,4 milioane lei,  Ministerul Justiţiei cu 90 de milioane de lei și Ministerul de Externe cu 71,8 milioane de lei.

Pe de altă parte, unele dintre acestea au suferit tăieri de buget, cum ar fi Ministerul Proiectelor Europene, care a pierdut 3.815,2 milioane de lei, Ministerul Sănătăţii a ieșit pe minus cu 1,063 milioane de lei,  Ministerul Mediului cu 538,8 milioane de lei, Ministerul Transporturilor, 514,8 milioane de lei, Ministerul de Interne, 383,6 milioane de lei, Ministerul Energiei, 327,3 milioane lei Ministerul Digitalizării, 186 de milioane lei, Ministerul Familiei, 109,7 milioane de lei, Ministerul Educaţiei cu 80 milioane de lei și Ministerul Dezvoltării cu 76,5 milioane de lei, potrivit Libertatea.

„Guvernul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie”, a mai transmis Executivul condus de Nicolae Ciucă.

Ajutoarele de la stat vor continua și anul următor

De asemenea, Guvernul va aproba astăzi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Proiectul vizează instituirea unui program de sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcţionale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, bugetul propus fiind de 250 de milioane de lei.

Printre schemele de ajutor de stat ce urmează să fie stabilite de guvernanți se numără și acordarea unui grant pentru producătorii agricoli care au fost afectați de secetă anul trecut, decontarea cheltuielilor de transport a elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, dar și continuarea acordării unui ajutor de stat pentru persoanele vulnerabile, sub forma voucherelor alimentare și, ulterior, cele pentru energia electrică.