Infofinanciar > Info > Vehiculele STB sunt într-o stare deplorabilă. Este posibilă o tragedie precum cea de la Colectiv
Info

Vehiculele STB sunt într-o stare deplorabilă. Este posibilă o tragedie precum cea de la Colectiv

stb sursa foto Observator
Sursa foto: Observator

Mijloacele de transport din parcul STB sunt într-o stare jalnică. Acestea au probleme masive la sistemul de frânare și la alarmele de incendiu. Pasagerii sunt supuși unor riscuri enorme atunci când călătoresc, existând posibilitatea producerii unei tragedii precum celei de la Colectiv din 2015.

Președintele Autorității Naționale pentru protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu a făcut câteva declarații referitoare la acest subiect într-o conferință de presă, marți.

Starea de curățenie și de igienă a vehiculelor

„În urmă cu 40 de zile am desfăşurat un control la autobazele şi depourile STB şi la acel moment am stabilit cu conducerea societăţii anumite măsuri care trebuie luate pe termen scurt, cum ar fi starea de curăţenie şi igienă a vehiculelor, aflate în stare avansată de murdărie, urmând să înceapă şi acţiuni pentru măsurile pe termen mediu şi lung. Din păcate, între timp nu s-a făcut nimic, cu excepţia faptului că am găsit câteva capete de mop şi câteva mături noi.”

De asemenea, personalul STB este mult prea mic, astfel încât o persoană este nevoită să curețe și să igienizeze 40 de vehicule. Acest lucru este imposibil de realizat, iar detergenții folosiți sunt de o calitate extrem de slabă.

„De asemenea, marea majoritate a pieselor de schimb folosite pentru vehicule sunt “aftermarket”, foarte puţine sunt originale. Ceea ce am găsit erau recondiţionate, cu o uzură mult peste ce ne imaginăm noi în raport cu siguranţa cetăţenilor. Mecanicii se plâng de lipsa pieselor şi că sunt nevoiţi să facă tot felul de operaţiuni la limita bunului simţ tehnic, pentru a putea ieşi cât mai multe maşini pe traseu. Sunt probleme cu sistemul de frânare sau cu direcţia. Nu putem vorbi nici măcar de o dotare elementară”, a susţinut preşedintele ANPC.

Sistemul de frânare are mari probleme

Nici sistemul de frânare nu este de neglijat deoarece inspectorii au găsit discuri de frână crăpate, rugină la sistemul de furtune ale frânei sau ale aerului comprimat, senzori care nu funcţionează, inclusiv cele de alertă de incendiu. Călătorii sunt expuși unui risc imens.

Paul Anghel, director general al ANPC a declarat că au fost găsite vehicule fără inspecţia tehnică periodică, iar cei din depouri au relatat că au fost cazuri de tramvaie care nu au mai putut frâna.

„Trebuie să găsim o soluţie să nu periclităm siguranţa călătorilor. Nu ne dorim o tragedie precum cea de la Colectiv pentru a lua măsuri abrupte”, a completat directorul general al ANPC.

Se poate întâmpla o tragedie ca cea de la Colectiv?

Președintele Autorității Naționale pentru protecția Consumatorilor a mai adăugat faptul că este justificată comparația cu tragedia de la Colectiv din anul 2015, mai ales că există grave probleme la sisteme de frânare și de alertă împotriva incendiilor.

„Situaţia este absolut dramatică. Noi le-am retras din circulaţie doar pe cele care reprezentau un pericol imediat, dar dacă era să le retragem pe toate care erau în neregulă, marea majoritate a bucureştenilor ar fi trebuit să aleagă altă soluţie de deplasare. Noi vom transmite un nou material către instituţiile abilitate să cerceteze modul în care sunt lăsate să circule aceste bombe pe roţi fără frâne, fără protecţie împotriva incendiilor. Comparaţia cu Colectiv este într-o zonă apropiată, pentru că nefuncţionarea unui sistem de alarmă în cazul unui incendiu poate ţine înăuntru călătorii şi riscăm incidente mult mai grave decât ne putem imagina. Un tramvai fără frâne poate mătura o intersecţie întreagă.”