Infofinanciar > Info > Linoleum „suflat cu aur”! Suma uriașă de care are nevoie STB pentru recondiționarea mijloacelor de transport
Info

Linoleum „suflat cu aur”! Suma uriașă de care are nevoie STB pentru recondiționarea mijloacelor de transport

STB - sursa foto - hotnews.ro
STB - sursa foto - hotnews.ro

Nicușor Dan, edilul capitalei, și-a întărit convingerea conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat la STB un control politic. Tot primarul general al Bucureștiului a spus că autoritatea locală nu dispune de suma de 40 de milioane de lei, bani necesari pentru a scumba linoleumul din mijloacele de transport în comun.

Nicușor Dan argumentează opinia lui, din care rezultă că acest control a fost unul de factură politică, prin această declarație dată presei : „Este în mod evident un control politic. Eu nu prea fac comentarii politice, dar de data asta este evident. Din toate locurile de joacă din Bucureşti s-au ales cele ale Primăriei Capitalei. Eu merg cu fetiţa într-un loc de joacă din Sectorul 5 şi este mai rău decât cel al Primăriei Capitalei, de exemplu. După aceea au urmat spitalele. Acum urmează autobuzele şi probabil că vor urma alte zone ale activităţii noastre.”.

Primarul General al Bucureștiului afirmă că 150 de angajați STB lucrează în depouri, la capetele de linie și chiar în autobuze ca să păstreze curățenia în vehiculele destinate transportului în comun. Edilul abordează și problema curațeniei și spune că există, dar nu la standardele pe care administrația Bucureștiului și le dorește.

Acest lucru se datorează din cazua lipsei de bani care ar fi necesari pentru o astfel de investiție. Nicușor Dan își dorește să schimbe linoleumul din fiecare tramvai și fiecare autobuz, pentru că în unele dintre mijloacele de transport, țesătura pusă peste podea, este aceeași de 10-15 ani. Nici pentru acest lucru nu sunt fonduri suficiente, fiind vorba despre o sumă de 40 de milioane de lei.

Circulația STB afectată

Conform primarului general, desfășurarea circulației a vehiculelor de transport în comun a fost afectată luni, în urma scoaterii temporare a 80 de astfel de mijloace. Nicușor Dan spune despre concedierea celor 220 de angajați din STB că nu au respectat contractul colectiv de lucru și cetățenii din București nu au putut beneficia de transport în comun timp de 5 zile.

Vine și cu alte precizări în cazul demisiilor : „Acei oameni au încălcat contractul individual de muncă. Vă aduc aminte că, în luna ianuarie, bucureştenii, timp de cinci zile, nu au avut transport public de suprafaţă. Oamenii aveau nişte obligaţii. Greva este un instrument absolut legal, legiferat în România. Dacă este un sector, cum este cel de transport public, trebuie să asiguri 30% din capacitate. Nu au asigurat. Oamenii aceia aveau un contract individual de muncă, nu l-au respectat. În contractul acela era o sancţiune care spunea ‘concedierea’ – s-a aplicat.”.

În ziua de luni, ANPC a spus oficial că au reînceput controloale la STB și că au fost verificate peste 700 de autobuze, tramvaie și troleibuze. Astfel, s-a decis scoaterea temporară a 80 dintre ele. În urma acestui control s-a descoperit faptul că 85 de tramvaie nu dețin o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Conform Agerpres, tot după inspecție s-a constatat că unele vehicule aveau urme de uzură, precum: crăpături, podele înfundate, geamuri sparte, scaune deteriorate, lipsa mânerelor sau podea cu aplicații suplimentare de linoleum care este un pericol în plus de împiedicare.

De asemenea, s-a descoperit și că ustensilele pentru curățare folosite sunt insalubre..