Infofinanciar > Info > FOTO Protest nou, nemulțumiri vechi. George Simion a dus scandalul în Piața Victoriei
Info

FOTO Protest nou, nemulțumiri vechi. George Simion a dus scandalul în Piața Victoriei

Protest STB
Sursa foto: Infofinanciar.ro

Astăzi, în București, a avut loc un protest organizat de către Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din București. Nemulțumirile sindicaliștilor sunt legate de măsurile luate de către conducerea STB în urma grevei din ianuarie, declarată ilegală de către Tribunalul București.

Peste 3000 de angajați au fost cercetați disciplinar în urma celor aproximativ 5 zile de grevă, iar dintre aceștia 222 au fost penalizați cu desfacerea contractului de muncă și alți 490 au suferit tăieri salariale între 5% și 10% pe o perioadă cuprinsă între 1-3 luni.

Protest STB

Protest STB

Mai mult de 300 de persoane s-au strâns în curtea sediului STB, din Bd Dinicu Golescu nr 1, începând cu ora 13:00 pentru a-și striga nemulțumirile legate de măsurile luate de către conducerea STB în urma grevei din ianuarie. O parte din cei prezenți au fost angajați STB (șoferi, dar și personal de la întreținere) și o altă parte au fost sindicaliști din mai multe județe din țară.

Petrariu a depus un memoriu de protest la Guvern și decidenții politici

„În primul rând este vorba de concedierea celor peste 200 de salariaţi. Vrem să mai tragem un semnal de alarmă cu privire şi la celelalte probleme care au rămas nebăgate în seamă, pentru că toate revendicările noastre din ianuarie au rămas nerezolvate. Mă refer la problemele legate de condiţiile de muncă, baza materială, contract colectiv de muncă. Nu s-a rezolvat nimic. La care s-au adăugat şi aceste probleme legate de concedieri, cu sancţiunile acestea pecuniare. Sunt peste 1.000 de salariaţi, 1.500, care au primit sancţiune între 5 şi 10% pe trei luni. Şi vrem să tragem încă un semnal de alarmă, poate cineva se va mai gândi şi va impune cumva acestui „domn” (directorul general al STB, Adrian Criţ n.r.) să înţeleagă că dialogul social înseamnă parteneri” a declarat Vasile Petrariu la începutul protestului.

Acesta a depus un memoriu la guvern și la președinții PNL și PSD, semnat de mai multe sindicate ale transportatorilor din întreaga țară. De asemenea, Petrariu a declarat că miercurea viitoare se va prezenta la comisia de abuzuri din Parlamentul României.

George Simion protest STB

George Simion protest STB

La protest și-a făcut apariția și o delegație AUR condusă de George Simion. Acesta a avut un discurs energic și a monopolizat întregul protest. ”Retrageți concedierile abuzive făcute în Săptămâna Mare. Voi n-aveți mă familii?” și-a început discursul în stilul său caracteristic liderul AUR. Acesta a promis sprijin juridic gratuit pentru fiecare angajat concediat.

George Simion clinci cu Jandarmeria

În momentul în care echipa AUR a ridicat o dronă, jandarmii au intervenit și s-a creat o îmbulzeală generală. Ca și în alte momente din trecutul recent, George Simion a început propriul meci cu reprezentanții legii. Deputatul a avut un comportament ostil și agresiv asupra oamenilor de ordine: i-a luat ochelarii de pe față unui jandarm, i-a scos casca din ureche altuia și i-a împins în afara curții clădirii STB pe jandarmii cu vestă cu dialog. Tot George Simion a fost cel care a mutat protestul în Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului.

Într-un punct de vedere oferit pentru Info Financiar, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob ne-a transmis următoarele: ”Pe timpul manifestației au fost comise fapte de natură contravențională incriminate de cadrul normativ actual. La acest moment efectuăm verificări și cu privire la modalitatea de manifestare a unor persoane participante la adunarea publică de protest în scopul aplicării măsurilor legale care se impun. Totodată, dezaprobăm categoric astfel de comportamente care pot aduce atingere mijloacelor prin care se exercită autoritatea statului.”

Fără piese, consumabile și nici măcar produse de curățenie

Și scopul protestului s-a adaptat pe parcurs, nu doar locația. Deși au început să protesteze față de cele 222 de concedieri, manifestanții și-au amintit de toate celelalte probleme pe care le reproșează directorului general Adrian Criț, căruia i-au cerut în repetate rânduri demisia.

Protest STB Piața Victoriei

Protest STB Piața Victoriei

Majoritatea angajaților care au discutat cu noi s-au plâns în primul rând de condițiile de muncă. Lipsa pieselor și mai ales a consumabilelor sunt principalele inconveniemente ale șoferilor, unii dintre ei au spus chiar că au cumpărat ulei de motor din fonduri proprii. Multe alte nemulțumiri au fost legate de lipsa toaletelor, precum și a curățeniei sau a materialelor necesare pentru aceasta. Depoul Vatra Luminoasă a fost exemplul negativ în ceea ce privește condițiile de lucru. Totuși aceștia au admis că aceste probleme nu au apărut recent și au existat pe parcursul a tuturor directorilor generali din ultimii ani.

Au fost și angajați care s-au plâns de faptul că le-au fost reziliate contractele de muncă deși se aflau la prima abatere. Niciunul dintre aceștia nu a putut confirma că a fost contactat pentru a beneficia de ajutorul juridic promis de liderul AUR. Așa că până la o acțiune concretă în istanță, cei disponibilizați sunt nevoiți să își caute un nou loc de muncă. ”Ce plan să am? Caut de muncă, avem rate la case, pensie alimentară, a crescut inflația” ne-a spus unul dintre cei 222 de angajați care au rămas fără contract de muncă.

Protestatar STB

Protestatar STB