Infofinanciar > Lumea la zi > Vechea gardă de conducere. Care sunt cei șapte președinți cu vârste înaintate ce conduc cele mai puternice națiuni ale lumii
Lumea la zi

Vechea gardă de conducere. Care sunt cei șapte președinți cu vârste înaintate ce conduc cele mai puternice națiuni ale lumii

Vechea gardă de conducere. Care sunt cei șapte președinți cu vârste înaintate ce conduc cele mai puternice națiuni ale lumii
sursa foto Politico

Președintele SUA ar avea 86 de ani la finalul celui de-al doilea mandat și nu ar fi singurul care ar conduce o țară la o vârstă atât de înaintată. Când președintele american a anunțat că va candida la realegerea în 2024, atenția s-a îndreptat rapid spre vârsta sa. Dacă va fi ales, Joe Biden va avea 82 de ani în ziua inaugurării, în 2025, și 86 de ani la plecarea de la Casa Albă, în ianuarie 2029.

Politico a aruncat o privire în jurul globului și înapoi în istorie pentru a face cunoștință cu alți lideri mondiali aleși care au continuat până la vârsta octogenară, într-un moment în care majoritatea oamenilor s-au mulțumit cu halatul și papucii de casă, cu puțin grădinărit și cu plângeri despre noua generație.

Lideri politici cu vârstă înaintată

Paul Biya, cel mai în vârstă lider în funcție din lume, președintele camerunez se află la putere din 1982, câștigând ultima realegere la vârsta de 85 de ani, cu un scor de 71,28% din voturi, asemănător celui din Coreea de Nord. Acoperind mai mult de patru decenii și șapte mandate consecutive, în 2008, o reformă constituțională a eliminat limitele mandatelor, domnia în mare parte incontestabilă a lui Biya nu a venit fără controverse. Adversarii săi l-au acuzat în mod regulat de fraudă electorală, susținând că a reușit să construiască un aparat de stat menit să îl mențină la putere.

Cunoscut pentru călătoriile sale fastuoase la un palat somptuos de pe malul lacului Geneva, pe care l-a vizitat de peste 50 de ori, Biya continuă să extindă limitele pensionării. Deși nu a anunțat în mod oficial o candidatură la următoarele alegeri prezidențiale din 2025, partidul său l-a îndemnat să candideze din nou, în ciuda stării sale de sănătate în declin. În luna februarie a anului trecut, în întreaga țară au fost organizate festivități pentru cea de-a 90-a aniversare a președintelui. Potrivit Guvernului, tinerii au ieșit în mod spontan pe străzi pentru a-și arăta dragostea pentru Biya.

Konrad Adenauer, primul cancelar emblematic al Germaniei de Vest a fost ales pentru primul său mandat la vârsta de 73 de ani, dar a concurat și a câștigat un al treilea și ultimul mandat la vârsta de 85 de ani. În cei 14 ani de cancelarie (1949-1963), Adenauer a modelat anii postbelici ai Germaniei, punând un accent deosebit pe integrarea tinerei democrații în Occident. Sub conducerea sa au avut loc evenimente importante, cum ar fi integrarea Germaniei în Comunitatea Economică Europeană și aderarea la alianța NATO la doar câțiva ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă porecla „der Alte” („bătrânul”) îi va fi atribuită într-o zi lui Biden, președintele american o va împărți cu un adevărat prieten al Americii.

Ali Khamenei, Robert Mugabe și Giorgio Napolitano

Ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 84 de ani, are ultimul cuvânt în toate problemele strategice din Iran, iar domnia sa a fost marcată de brutalitate criminală împotriva oponenților. Această violență s-a intensificat în ultimii ani, cu arestări în masă și impunerea pedepsei cu moartea împotriva celor care protestează contra regimului său dictatorial. În anii 1980, Khamenei era un simplu cleric de rang mediu, dar puțini se așteptau ca el să-i succeadă lui Ruhollah Khomeini în funcția de lider suprem al Iranului, iar în 1989 a preluat funcția supremă în circumstanțe grăbite din punct de vedere constituțional. Fumător de pipă și cântăreț la tar, un instrument tradițional cu coarde, el a fost președinte în timpul războiului dintre Iran și Irak din anii 1980 și a supraviețuit unui atentat cu bombă împotriva sa în 1981, în urma căruia și-a pierdut brațul. Din fericire pentru Khamenei, el nu are stresul de a se confrunta cu alegerile care să-l epuizeze.

Robert Mugabe: Ați auzit zicala „Puterea tinde să corupă, puterea absolută corupe în mod absolut”,  iată un studiu de caz clasic. Cariera politică a lui Robert Mugabe a atins cote înalte, înainte de a se prăbuși la minime deprimante, în cele aproape patru decenii în care a condus Zimbabwe. A venit la putere ca un campion al luptei anticoloniale, dar guvernarea sa a decăzut în autoritarism, în timp ce a supravegheat prăbușirea economiei și a societății din Zimbabwe. Cu toate că ultima victorie electorală a lui Mugabe a fost afectată de acuzații de fraudare a voturilor și de intimidare, liderul a obținut o victorie zdrobitoare în 2013, la vârsta de 89 de ani.  În cele din urmă, el a fost înlăturat definitiv din funcția de lider, cu mult înainte de împlinirea vârstei de 90 de ani, în timpul unei lovituri de stat în 2017. A murit doi ani mai târziu.

Giorgio Napolitano, fostul președinte italian și-a dus rolul, în mare parte simbolic, la o nouă înălțime atunci când, la vârsta de 86 de ani, a reușit să conducă cu succes țara printr-o tranziție periculoasă a puterii în 2011, închizând acel capitol special din povestea lui Silvio Berlusconi. Acționând mai ales în spatele scenei, Napolitano a văzut cinci premieri venind și plecând în timpul celor opt ani și jumătate de mandat, într-o perioadă în care politica italiană era plină de instabilitate. Reales împotriva voinței sale în 2013, la 87 de ani, a vrut să demisioneze, dar a cedat după o vizită a liderilor de partid, disperați să readucă peisajul politic italian pe un făgaș echilibrat, Napolitano a câștigat porecla „Re Giorgio” (Regele George) pentru spiritul său de stat. Când a demisionat, doi ani mai târziu, a declarat: „Aici în palatul prezidențial, totul este foarte frumos, dar semănă puțin cu o închisoare. Acasă, voi fi bine, pot ieși la plimbare”.

Mahmoud Abbas și William Gladstone

„A fost o zi foarte bună”, a exclamat Javier Solana, pe atunci șeful politicii externe a Uniunii Europene, atunci când Mahmoud Abbas a fost ales președinte al Autorității Palestiniene în 2005. Ca avocat al unei soluții negociate cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, Abbas s-a bucurat de un sprijin puternic din partea comunității internaționale. Dar, trei șefi de politici ai UE mai târziu și fără ca pacea durabilă să fie mai aproape, Abbas este încă la putere, în ciuda faptului că majoritatea sondajelor arată că palestinienii doresc ca el să se retragă. Soluția sa pentru supraviețuire politică: de la acel moment istoric din 2005, în teritoriile palestiniene nu au mai avut loc alegeri prezidențiale, conducerea palestiniană dând vina fie pe Israel, fie pe perspectiva creșterii influenței Hamas pentru amânarea alegerilor. În timp ce Abbas pare să fi găsit o soluție pentru supraviețuirea politică, starea fizică a acestui fumător înrăit de 87 de ani este acum pusă sub semnul întrebării.

Regina Victoria l-ar fi descris pe William Gladstone ca fiind un „pe jumătate nebun” și trebuie să fii pentru a urmări un al patrulea mandat de prim-ministru la 82 de ani. În acel moment, Gladstone depășise deja cu zeci de ani speranța de viață a Marii Britanii de la acea vreme. În timpul carierei sale, Gladstone a extins votul pentru bărbați, dar nu a reușit să treacă un sistem de autonomie în Irlanda și a fost criticat pentru presupusa inacțiune cu scopul de a-i ajuta pe soldații britanici care au fost măcelăriți în asediul de la Khartoum. Gladstone a fost cel mai în vârstă prim-ministru britanic când a demisionat, la 84 de ani, și nimeni nu a mai bătut acest record de atunci. În mod similar, nimeni nu a îndeplinit mai mult de cele patru mandate (neconsecutive) ale sale. Dar, dacă conservatorii rămân dependenți de haos, cine ar paria împotriva lui Boris Johnson, care își va începe al cincilea mandat de premier în 2049? Părere realizată de Ali Walker și Christian Oliver, conform Politico .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.