Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden, anunț oficial privind candidatura la prezidențialele în 2024. Al doilea mandat la Casa Albă
Lumea la zi

Joe Biden, anunț oficial privind candidatura la prezidențialele în 2024. Al doilea mandat la Casa Albă

capital.ro
capital.ro

Președintele Joe Biden a declarat că va candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă în 2024, o decizie care va avea rolul de a testa dacă americanii sunt pregătiți să îi acorde democratului în vârstă de 80 de ani, deja cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, încă patru ani de mandat.

Biden și-a făcut anunțul într-un videoclip realizat cu multă atenție și difuzat de noua sa echipă de campanie, în care acesta afirmă că este de datoria sa să apere democrația americană. Videoclipul se deschide cu imagini de la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american, realizat de către susținători ai fostului președinte, Donald Trump.

Al doilea mandat la 80 de ani

„Când am candidat la președinție în urmă cu patru ani, am spus că suntem într-o bătălie pentru sufletul Americii și încă suntem. Nu este momentul să fim mulțumiți. De aceea candidez pentru realegere. Haideți să terminăm această treabă. Știu că putem” a declarat Joe Biden. Președintele a descris platformele republicane ca fiind amenințări la adresa libertății americane, promițând să lupte împotriva eforturilor acestora de a limita asistența medicală a femeilor, de a reduce securitatea socială și de a interzice cărțile, în timp ce a criticat „extremiștii MAGA”. MAGA este acronimul pentru sloganul politic „Make America Great Again” al lui Donald Trump, care ar putea fi adversarul republican al lui Biden în cadrul alegerilor din noiembrie 2024.

În cei doi ani de când i-a luat locul lui Trump, Biden a obținut aprobarea Congresului pentru fonduri federale de miliarde de dolari pentru combaterea pandemiei COVID-19, pentru noi infrastructuri și a supravegheat cele mai scăzute niveluri de șomaj din 1969, deși un nivel maxim al inflației din ultimii 40 de ani i-a pătat bilanțul economic. Vârsta lui Biden face din candidatura sa un pariu istoric și riscant pentru Partidul Democrat, care se confruntă cu o hartă electorală dificilă pentru a păstra Senatul în 2024 și care este minoritar în prezent în Camera Reprezentanților.

Cota de popularitate a lui Biden a rămas blocată la doar 39% într-un sondaj publicat la 19 aprilie și există îngrijorări abrupte legate de vârsta sa în rândul unor americani. Astfel, acesta ar avea 86 de ani la sfârșitul unui eventual al doilea mandat, cu aproape un deceniu mai mult decât speranța medie de viață a bărbaților din SUA. Medicii l-au numit pe Biden, care nu bea alcool și face exerciții fizice de cinci ori pe săptămână, „apt pentru serviciu” după o examinare în februarie. Casa Albă spune că dosarul său arată că este suficient de ager din punct de vedere mental pentru rigorile postului. Biden va fi însoțit în campania sa din 2024 de contracandidata sa, vicepreședintele Kamala Harris.

Democrați versus republicani

Intrarea lui Biden în cursă vine după ce Donald Trump a anunțat în noiembrie că va încerca să obțină un al doilea mandat după ce a pierdut competiția din 2020 în fața lui Joe Biden. Președintele Biden, care candidează ca titular, este puțin probabil să se confrunte cu multă concurență din interiorul partidului său. Niciun democrat de rang înalt nu a dat semne de provocare și a alcătuit un consiliu format din democrați de marcă pentru a-i consilia campania, printre care guvernatorii J.B. Pritzker din Illinois și Josh Shapiro din Pennsylvania.

Candidații prezidențiali republicani potențiali și declarați au început să încadreze alegerile din 2024 în jurul reducerii cheltuielilor guvernamentale pe fondul unei inflații încă ridicate, a restricționării avortului, a criminalității în orașele conduse de democrați și a imigrației ilegale. Cei doi principali candidați republicani, Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, vor să limiteze accesul copiilor trans la echipele sportive și la îngrijiri medicale care să le confirme genul. De asemenea, aceștia doresc să restricționeze modul în care școlile predau problemele LGBTQ+ și istoria Americii în ceea ce privește sclavia și disparitățile rasiale.

Biden a desfășurat o campanie în mare parte virtuală pentru a-l învinge pe Trump în alegerile din 2020, în timp ce COVID făcea ravagii, spunând că urmărește să unifice țara, să reconstruiască economia și să controleze mai bine virusul. Odată ce restricțiile legate de pandemie au fost în mare parte depășite în Statele Unite, cursa din 2024 va fi probabil o afacere mult diferită, mai fizică. După ce a pierdut cu 7 milioane de voturi în fața lui Biden în 2020, Trump a refuzat să își recunoască înfrângerea, susținând în mod fals că ar fi existat o fraudă electorală generalizată. Susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului american din Washington la 6 ianuarie 2021, în sprijinul afirmațiilor sale, dar nu au reușit să oprească certificarea de către Congres a victoriei lui Biden.

Campania electorală a lui Joe Biden

Videoclipul de campanie al lui Biden sugerează că acesta intenționează să le reamintească alegătorilor aceste acțiuni, lăudând în același timp modul în care a gestionat redresarea economică după recesiunea pandemică, în special forța pieței muncii. Alte teme ale lui Biden ar putea include sprijinul ferm al SUA pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei. Un alt subiect este ceea ce Casa Albă spune că sunt planurile republicane de a destrăma sistemul federal de sănătate și programele populare printre alegătorii mai în vârstă. În această vară, Biden îi provoacă pe republicani să găsească un teren comun în ceea ce privește creșterea plafonului datoriei SUA înainte ca țara să intre în incapacitate de plată în câteva luni. Cincizeci și nouă la sută dintre democrații intervievați în februarie au declarat că fraza „Joe Biden este prea bătrân pentru a lucra în Guvern” îl descrie pe președinte, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.