Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc va efectua o vizită în Mongolia. Anunțul Biroului de presă al Vaticanului
Lumea la zi

Papa Francisc va efectua o vizită în Mongolia. Anunțul Biroului de presă al Vaticanului

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Papa va efectua o vizită istorică în Mongolia în septembrie. Vorbind cu jurnaliștii care au călătorit cu el în zborul de întoarcere la Roma după vizita sa apostolică în Ungaria și, mai târziu, în timpul unei audiențe cu personalul ITA Airways, Sfântul Părinte și-a exprimat planul de a vizita Mongolia în viitorul apropiat.

Înainte de a călători în această națiune din Asia de Est, care se învecinează cu Rusia, China și Kazahstan, Papa se va întoarce în Portugalia între 1 și 6 august, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, unde va petrece timp în capitala țării, Lisabona, și va face o a doua vizită la Fatima, conform Vatican News.

Papa Francisc, vizită în Mongolia

Papa Francisc va merge în Mongolia la începutul lunii septembrie, în prima vizită a unui suveran pontif în această națiune asiatică majoritar budistă, a anunțat sâmbătă Vaticanul. Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, va efectua un turneu în această vastă națiune, situată între Rusia și China, între 31 august și 4 septembrie, la invitația președintelui țării și a autorităților bisericești, a declarat șeful serviciului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni. Anunțul călătoriei vine la doar două luni după ce Francisc a fost spitalizat timp de trei nopți din cauza unei bronșite, după care a revenit la programul său încărcat.

Mongolia are una dintre cele mai mici comunități catolice din lume, estimată la doar 1.500 de persoane din cele peste trei milioane de locuitori. Dar Francisc a susținut de mult timp faptul că dorește să realizeze călătorii în națiuni mai mici sau mai îndepărtate. În august anul trecut, el l-a făcut cardinal pe misionarul italian Giorgio Marengo, care, în calitate de prefect apostolic de Ulaanbaatar, este cel mai înalt oficial catolic din Mongolia. China va avea probabil un rol important în cadrul vizitei, având în vedere legăturile sale economice strânse cu Mongolia. Francisc a condus un efort de ani de zile pentru a construi legături cu Beijingul comunist, iar în 2018 Sfântul Scaun a ajuns la un acord pe doi ani în problema dificilă a numirii episcopilor.

Acordul a fost reînnoit pentru doi ani în octombrie, pe fondul unor tensiuni legate de locul celor aproximativ 10 milioane de catolici din țară. „Mongolia este un stat periferic pentru China”, a declarat Antoine Maire, specialist în Mongolia la Fondation pour la Recherche Strategique din Franța. Dar specialista a spus că nu vede țara jucând un rol de mediator între Vatican și Beijing, afirmând că Mongolia este echilibrată între cei doi vecini giganți, care stăpânesc puterea. „Ei sunt prinși într-o menghină între Rusia și China”, a declarat Maire pentru AFP, sugerând că, odată cu vizita papei, Mongolia le permite să-și „diversifice relațiile externe”. Mongolia s-a confruntat cu instabilitate politică de la prima sa constituție democratică din 1992, când a ieșit din orbita sovietică. În ultimii ani, țara a fost subiectul unui interes crescând din partea Statelor Unite, ca parte a unei strategii de contracarare a ascensiunii Chinei. Vaticanul a stabilit relații diplomatice oficiale cu Mongolia în 1992.

Călătorii în 60 de țări

De când a devenit papă, în 2013, Papa Francisc a efectuat 41 de călătorii în străinătate și a vizitat aproximativ 60 de țări diferite. În pofida unui număr tot mai mare de probleme de sănătate, în special o problemă la genunchi care l-a obligat să folosească un scaun cu rotile în ultimul an, el continuă să călătorească. La începutul acestui an, Papa Francisc a vizitat Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud, precum și Ungaria. De asemenea, are planificate călătorii în cursul acestui an în Portugalia și la Marsilia. El a vorbit despre posibilitatea de a merge în India în 2024, în timp ce alte vizite asiatice din trecut au inclus călătorii în Kazahstan, Japonia și Coreea de Sud, conform The Guardian .