Infofinanciar > Lumea la zi > Se îngroapă securea războiului? Vaticanul dorește să îmbunătățească relațiile cu China
Lumea la zi

Se îngroapă securea războiului? Vaticanul dorește să îmbunătățească relațiile cu China

strag china arhiva foto
sursa foto arhiva companiei

Vaticanul ar dori să înființeze un birou permanent în China. Lucru care ar reprezenta o îmbunătățire majoră a relațiilor diplomatice cu Beijingul, a declarat marți cardinalul secretar de stat Pietro Parolin.

Relațiile dintre Vatican și China comunistă au fost din punct de vedere istoric tensionate. Papa Francisc a făcut o prioritate din normalizarea acestora, bazându-se pe un pact istoric din 2018 privind numirea episcopilor.
„Sperăm de mult timp să putem avea o prezență stabilă în China”, a declarat Parolin, care este adjunctul lui Francisc, adăugând că Vaticanul ar putea lua în considerare noi formule diplomatice pentru aceasta.

Vaticanul nu se lasă 

Vaticanul a obținut anul trecut permisiunea de a avea un reprezentant papal rezident în Vietnam. O altă țară condusă de comuniști cu care nu are relații diplomatice. Parolin a sugerat că un emisar pentru China ar putea avea un titlu diferit.
„Forma (acestuia) poate fi diferită, să nu ne fixăm pe un singur mod”, a spus el.
Cardinalul a spus că recunoașterea de către Vatican a Consiliului Episcopilor Chinezi se află, de asemenea, pe ordinea de zi. Aceasta fiind o „lucrare în curs de desfășurare”.
Parolin a vorbit la o conferință găzduită de Vatican privind Biserica Catolică din China, care a oferit o platformă rară pentru discuții la nivel înalt între cele două părți.

Unul dintre participanți a fost episcopul de Shanghai Joseph Shen Bin. Acesta a fost numit de autoritățile chineze fără consultarea Vaticanului, în aparentă încălcare a acordului din 2018. Cu toate acestea, Francisc a aprobat mutarea anul trecut, retroactiv.
Catolicii conservatori au criticat acordul episcopilor ca fiind o vânzare către China comunistă, dar Vaticanul l-a apărat ca fiind un mijloc imperfect de a avea o formă de dialog cu autoritățile pentru binele tuturor catolicilor chinezi.
Într-un mesaj video pentru conferința de marți, Francisc a spus că Biserica Catolică a progresat în China și în alte părți „pe căi neprevăzute. Chiar și în vremuri de răbdare și încercare”.

Răbdare și încredere

Beijingul a urmat o politică de „sinicizare” a religiei, încercând să elimine influențele străine și să impună supunerea față de Partidul Comunist. Se estimează că în China există între 10 și 12 milioane de catolici.
Profesorul Zheng Xiaojun a lăudat apropierea lui Francisc de China. Acesta a declarat că libertatea religioasă este pe deplin garantată în țara sa.
Acest lucru este contestat de observatori externi. În cel mai recent raport privind libertatea religioasă, organizația catolică de ajutorare Aid to the Church in Need, deschide o nouă filă, clasează China ca fiind unul dintre cei mai mari infractori.
„Perspectivele pentru libertatea religioasă continuă să rămână negative, represiunea și persecuția urmând să continue și, cu instrumente tot mai sofisticate ale tehnologiei de supraveghere, acestea vor deveni din ce în ce mai intruzive și omniprezente”, se arată în raport, potrivit Reuters.