Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile comerciale sunt în creștere! China amenință cu represalii împotriva anchetelor UE
Lumea la zi

Tensiunile comerciale sunt în creștere! China amenință cu represalii împotriva anchetelor UE

sanciuni ue china
Sursa foto: Arhiva companiei

Fricțiunile comerciale ale Chinei cu SUA și UE s-au intensificat în ultimele luni. China a lăsat să se înțeleagă că ar putea lua măsuri de răzbunare ca răspuns la investigațiile efectuate de Uniunea Europeană asupra companiilor chineze. De asemenea, a lansat o anchetă privind importurile de produse chimice.

Ministerul chinez al Comerțului a lansat duminică o anchetă antidumping privind importurile de copolimer de polioximetilenă – un plastic utilizat pe scară largă în piesele auto și electronice – din SUA, UE, Japonia și Taiwan. Investigația ar trebui să se încheie într-un an, dar ar putea fi prelungită cu șase luni, a declarat ministerul.

China va riposta dacă UE va continua

China are suficiente contramăsuri și va riposta probabil dacă UE va continua să ia măsuri împotriva companiilor chineze. Anunțul a fost făcut sâmbătă pe un cont de socializare afiliat la China Central Television, televiziunea de stat a țării.

Măsura vine în contextul în care fricțiunile comerciale ale Chinei cu SUA și UE s-au intensificat în ultimele luni.

Săptămâna trecută, administrația Biden a majorat brusc tarifele pentru bunurile chinezești. Inclusiv pentru vehiculele electrice, produsele din oțel și aluminiu și celulele solare.

Casa Albă a declarat că noile tarife se vor aplica la produse din China în valoare de 18 miliarde de dolari.

Liderii UE vor să introducă tarife dure pentru vehiculele electrice chinezești

Între timp, liderii UE iau în considerare tarife abrupte pentru vehiculele electrice și turbinele eoliene fabricate în China, în temeiul unei noi legi antisubvenție, ceea ce ar putea închide o piață pentru companiile chineze.

China a denunțat astfel de măsuri ca fiind protecționism care decurge din scăderea competitivității Occidentului. Iar liderul chinez Xi Jinping a respins aceste preocupări în timpul călătoriei sale în Europa la începutul lunii mai.

La începutul acestei luni, două companii chinezești s-au retras dintr-un proiect solar din România. Acest lucru s-a întâmplat după ce UE a lansat o investigație împotriva lor. Începând de anul trecut, blocul comunitar a inițiat o gamă largă de anchete de profil înalt în ceea ce privește companiile chineze din sectoarele feroviar, de securitate și al tehnologiilor ecologice.

În timp ce postarea de pe rețelele de socializare nu a oferit detalii cu privire la măsurile pe care autoritățile chineze le iau în considerare, a lăsat să se înțeleagă că Beijingul ar putea viza sectoarele agriculturii și aviației.

Potrivit postării, comunitatea de afaceri chineză a cerut autorităților să folosească toate mijloacele necesare pentru a contracara acțiunile UE. Inclusiv prin lansarea unor investigații antisubvenție și antidumping, potrivit The Wall Street Journal.