Info

Vara toridă lovește România! Estimări meteo greu de suportat din partea ANM pentru luna iulie

iulie
sursa alba24.ro

Luna iulie, sau în limbajul popular numită Cuptor, vine cu temperaturi extrem de ridicate. Anunțul îl fac meteorologii din România, care susțin că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, dar și cu invervale de ploi în unele regiuni ale țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis estimări meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabile până pe 26 iulie. 

Elena Mateescu care are funcția de director la Administrația Națională de Meteorologie, informează cum va fi vremea pentru restul lunii iunie, urmând a intra în vigoare și un cod galben de vreme instabilă.

„Vom avea în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină, astăzi și mâine [n.a 21 iulie-22 iulie] în cea mai mare parte a țării, exceptând zona litoralului și vestul României, dar, așa cum se întâmplă de fiecare dată, caracterul localizat și precipitațiile pe secvențe scurte de timp, la nivelul suprafețelor afectate de secetă cu siguranță vor avea un aport nesemnificativ.

După această perioadă, pentru cei care ne vom afla în concediu, începând din 21 iunie, până cel mult în 24-25 iunie 2022, masa de aer tropical care afectează Europa de Vest, cu siguranță va aborda și zona țării noastre și va aduce primele zile în care valorile de temperaturi se apropie sau depășesc 35 de grade. Astăzi au fost actualizate estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni. Valorile din întreaga țară sunt peste limitele normale, cu caracterul deficitar de precipitații mai pronunțat în partea de Sud Sud-Vest a țării și în săptămâna 27 iunie- 4 iulie păstrează același semnal din punct de vedere al regimului de temperaturi și de precipitații.“, a declarat Elena Mateescu, director ANM

4 săptămâni de foc în luna iulie

Săptămâna 28.06.2021 – 05.07.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai
accentuată în cele vestice și sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele centrale și la munte, dar și excedentar în extremitatea de est a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 05.07.2021 – 12.07.2021

Valorile medii ale temperaturilor vor fi mai ridicate decât normalul perioadei de vară, în toate regiunile țării.

Cantitățile de precipitații se apropie, în general, de cele normale pentru intervalul de referință, posibil ușor excedentare în zonele de vest și centrul țării.

Săptămâna 12.07.2021 – 19.07.2021

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țară. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

Săptămâna 19.07.2021 – 26.07.2021

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestui interval din luna iulie, mai ales în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate
regiunile.