Infofinanciar > Info > „Valul Renovării” ajunge în România! Peste 4000 de clădiri vor fi reabilitate
Info

„Valul Renovării” ajunge în România! Peste 4000 de clădiri vor fi reabilitate

Cseke Atilla, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministerul Dezvoltării vrea să reabiliteze peste 4000 de clădiri din țara noastră. Cseke Atilla, cel care se află la cârma acestui minister, a anunțat în cadrul unei emisiuni de la postul Antena 3, că „Valul Renovării” este unul dintre punctele cheie anul acesta al Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, potrivit directivei, aproximativ 2,2 miliarde de euro sunt puse la dispoziție pentru a reabilita 4.333 de clădiri publice și blocuri de locuințe. Prin acest demers, autoritățile încearcă să contribuie la o eficientizare energetică, la reducere a riscului la incendiu, la o consolidare seismică și, nu în ultimul rând, la o tranziție către clădiri verzi și inteligente.

Totodată, după ce aceste lucrări de reabilitare vor fi finalizate, potrivit previziunilor Ministerului Dezvoltării, România va economisi o cantitate de energie mai mare decât producţia anuală a hidrocentralei Vidraru. De asemenea, țara noastră nu va mai înregistra emisii anuale echivalente cu o cantitate de dioxid de carbon (CO2) absorbită de 775.000 de hectare de pădure.

Inițiative „destul de avansate”

Ministrul Cseke Attiila a oferit mai multe detalii despre aceste inițiative ale statului roman în emisiunea „În fața națiunii” de la Antena 3.

„Sunt destul de avansate. Este o componentă a Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, care eu zic că a funcţionat destul de bine. Suntem după primul apel de proiecte. Practic, am scos la licitaţie pentru potenţialii beneficiari atât unităţi administrativ-teritoriale cât şi alte tipuri de beneficiari, proiecte în valoare de 2.8 miliarde, pentru că am aplicat conform legislaţiei naţionale, o posibilitate de supracontractare cu 30%.

Şi, pe ceea ce ne asigură Comisia Europeană, de 2,2 miliarde, am mai adăugat o sumă. Succesul acestei componente este determinată de mai mulţi factori. Această componentă a fost propusă de către Guvern în PNRR-ul României, practic de Ministerul Dezvoltării, în momentul în care noi nu aveam această criză energetică.

Această componentă şi-a primit o altă valoare după iarna trecută şi după februarie, în contextul în care ne aflăm. Această necesitate de eficientizare energetică exista şi înainte şi Guvernul a venit cu această propunere către Comisie, de a schimba lucrurile în mod primordial.

Vorbim despre blocuri de locuinţe, parter plus trei etaje minim. Potenţialul beneficiar aici este unitatea administrativ-teritorială, pentru că este foarte greu să discuţi cu asociaţiile (…) Pentru prima dată pe acest tip de investiţie de eficientizare energetică de clădiri, finanţarea este asigurată 100%. Nu există cofinanţare din partea unităţii administrativ-teritoriale a primăriei şi nici din partea locatarilor, adică cel care intră în acest program, vorbesc de o persoană fizică într-un bloc de locuinţe. Va avea un bloc de locuinţe eficientizat energetic, un apartament care va avea o valoare crescută şi o factură scăzută, fără a trebui să investească un leu.

Noi am început să contractăm. Pe „Valul Renovării” avem contracte încheiate de 300 de milioane de lei”, a precizat ministrul Dezvoltării.