Infofinanciar > Info > Vaccinuri gratuite pentru pacienții cu boli cronice! Acces mărit pentru vaccinul HPV
Info

Vaccinuri gratuite pentru pacienții cu boli cronice! Acces mărit pentru vaccinul HPV

Vaccin Sursa foto Revive Health
Sursa foto: Revive Health

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că persoanele care suferă de afecțiuni cronice vor putea beneficia de vaccinuri gratuite, care vor fi compensate de Casa de Asigurări. Ministerul lucrează la un proiect care vizează acest lucru și își propune, de asemenea, să crească accesul la vaccinuri, în special la vaccinul HPV.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că noul program de vaccinări gratuite nu trebuie confundat cu cel pentru copii, acesta fiind un nou proiect destinat pacienților cu boli cronice: ”Cred că am făcut un pas mare pentru pacienţii cu boli cronice. Nu se referă la programul de vaccinare pentru copii. Toţi cei care au boli cronice pot să beneficieze de un vaccin compensat. Acum lucrăm la norme împreună cu Casa de Asigurări, care trebuie să compenseze vaccinurile, încât pacienţii cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate şi, în plus, ideea noastră este ca să mărim accesul”, a explicat acesta.

Mai multe vaccinuri HPV

Ministrul a mai menționat și faptul că va fi mărit accesul pentru vaccinul HPV: “Ați văzut că există mare interes pentru vaccinul HPV în rândul adolescentelor, să compensăm şi vaccinurile pentru infecţia cu papilomavirus cât mai repede, în cursul anului viitor”.

Virusul HPV este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, responsabilă pentru apariția unor tipuri de cancer, dintre care cel mai cunoscut este cancerul de col uterin. Ministerul Sănătății a început în anul 2020 o campanie de vaccinare gratuită împotriva infectării cu acest virus, pentru adolescentele de 11-18 ani (inițial 11-14 ani).

În primii 2 ani și jumătate ai campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății, aproape 120.000 de adolescente din România cu vârsta între 11 și 18 ani s-au vaccinat împotriva virusului HPV.

Ce se întâmplă cu planul anticancer

Întrebat dacă normele pentru planul anticancer vor fi finalizate în 6 luni, ministrul Rafila a explicat că există în prezent un grup la Ministerul Sănătății care se ocupă de problemă. Acesta a declarat că normele necesare pentru aplicarea în plan a proiectului vor fi finalizate în următoarele 6 luni.

”Tocmai ca să arătăm că suntem serioşi şi că nu suntem superficiali, am propus, înainte de adoptarea legii, introducerea unui amendament care să permită realizarea acestor norme într-un interval de timp rezonabil, adică 6 luni. Există un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, responsabil pentru acest grup de lucru, domnul secretar de stat Baciu, a avut deja prima întâlnire. În luna aceasta stabilim lista actelor normative care trebuie elaborate şi o perioadă de timp cu un grafic de realizare a acestor acte normative, încât la sfârşitul celor 6 luni să avem posibilitatea să avem toate normele care trebuie să le aplicăm sau să le elaborăm în această perioadă.

Sigur că sunt alte lucruri care trebuie poate făcute ulterior, dar normele care trebuie realizate în aceste 6 luni vor fi realizate cu siguranţă, pentru că tocmai de asta am făcut o structură specială condusă de un secretar de stat, care să aibă responsabilitatea să găsească suportul tehnic pentru realizarea acestor norme”, a explicat Rafila.

Controalele de prevenție fac diferența

Când a fost întrebat cum ar putea fi persuadați oamenii să meargă la controale pentru prevenție, Rafila a subliniat că în primul rând, pacienții trebuie să se adreseze întotdeauna întâi medicului de familie.

”Ideea este că la control trebuie să mergi în primul rând la medicul de familie. Această idee că trebuie să duci la spital ca să faci un control nu este corectă”, a avertizat acesta, citat de Hotnews.