Infofinanciar > Lumea la zi > Va tolera Occidentul, lovitura de stat din Niger? Junta militară deschide negocierile
Lumea la zi

Va tolera Occidentul, lovitura de stat din Niger? Junta militară deschide negocierile

niger lovitură de stat (sursă foto: foreignpolicy.com)
FOTO: foreignpolicy.com

Liderul loviturii de stat din Niger a propus o tranziție de trei ani a puterii, după ce s-a întâlnit cu o delegație de lideri vest-africani, și a avertizat că orice atac asupra țării „nu va fi o plimbare în parc” pentru cei implicați.

Generalul Abdourahmane Tchiani, a vorbit la televiziunea națională sâmbătă seara, dar nu a oferit detalii despre potențiala tranziție, generalul a subliniat că principiile acestei mișcări vor fi stabilite în termen de 30 de zile în cadrul unui dialog care va fi găzduit de consiliul militar aflat la putere.

„Nici Consiliul Național pentru Salvgardarea Patriei, nici poporul Nigerului nu doresc război și rămân deschiși la dialog. Dar să fim clari: dacă un atac ar fi întreprins împotriva noastră, nu va fi o plimbare în parc, așa cum unii par să creadă, a declarat artizanul loviturii de stat după prima sa întâlnire cu delegații Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) în capitala Nigeriei, Niamey.

ECOWAS a impus sancțiuni dure Nigerului

ECOWAS a impus sancțiuni severe Nigerului în urma loviturii de stat din 26 iulie și a ordonat desfășurarea unei „forțe de așteptare” pentru a restabili regimul constituțional în țară. Blocul a declarat vineri că a fost convenită o „zi Z” nedezvăluită pentru o posibilă intervenție militară și că 11 dintre cele 15 state membre au fost de acord să angajeze trupe pentru această operațiune.

În discursul său de 12 minute, Tchiani a afirmat că ECOWAS „se pregătește să atace Nigerul prin înființarea unei armate de ocupație în colaborare cu o armată străină” și a denunțat ceea ce a numit sancțiuni „ilegale” și „inumane” impuse de blocul regional.

„Reafirm aici că ambiția noastră nu este de a confisca puterea. De asemenea, reafirm disponibilitatea noastră de a ne angaja în orice dialog, atâta timp cât acesta ține cont de orientările dorite de mândrul și rezistentul popor nigerian”, a adăugat Tchiani.

Lovitura de stat din Niger este a șaptea din regiune în ultimii trei ani

ECOWAS a adoptat o poziție mai dură față de lovitura de stat din Niger din 26 iulie, a șaptea din regiune în trei ani, decât față de loviturile de stat anterioare din Mali, Burkina Faso și Guineea.

Blocul, în pofida amenințării cu o intervenție militară, caută, de asemenea, căi diplomatice pentru a inversa preluarea puterii în Niger, o țară care are o importanță strategică pentru puterile regionale și globale datorită rezervelor sale de uraniu și petrol, precum și rolului său de centru pentru trupele străine implicate în lupta împotriva grupurilor armate legate de al-Qaeda și ISIL (ISIS).

În timp ce liderii loviturii de stat din Niger au respins misiunile anterioare, delegația de sâmbătă, condusă de fostul șef de stat nigerian, generalul Abdulsalami Abubakar, a fost întâmpinată la aeroport de premierul numit de militari, potrivit agenției de presă Reuters.

Africa de Vest tulburată de haosul din Niger

După întâlnirea cu Tchiani, blocul s-a întâlnit separat și cu președintele răsturnat Mohamed Bazoum, care se află în arest la domiciliu la Niamey de la preluarea puterii de către militari. „Ne-am întâlnit cu Bazoum, am aflat de la el ce i s-a făcut. Ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă. Îl vom duce la liderii care ne-au trimis aici”, a declarat Abubakar.

Sosirea delegației ECOWAS la Niamey a urmat-o pe cea a noului ambasador al Statelor Unite în Niger, Kathleen FitzGibbon. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că „obiectivul diplomatic al noului emisar va fi acela de a pleda pentru o soluție diplomatică care să mențină ordinea constituțională” și pentru eliberarea imediată a lui Bazoum, a familiei sale și a tuturor celor reținuți ilegal.

Organizația Națiunilor Unite s-a alăturat, de asemenea, eforturilor de reconciliere, trimițându-l pe reprezentantul său special pentru Africa de Vest și regiunea Sahel, Leonardo Santos Simao, la Niamey, într-o misiune de facilitare a unei rezolvări rapide și pașnice a crizei din Niger.

Cetățenii din Niger se pregătesc să riposteze

Între timp, sâmbătă, pe străzile din Niamey, mulți locuitori au declarat că se pregătesc să riposteze la o intervenție militară a ECOWAS. Mii de oameni s-au aliniat în fața stadionului principal pentru a se înregistra ca luptători și voluntari pentru a ajuta la alte nevoi în cazul în care armata are nevoie de sprijin.

Unele persoane au declarat că au așteptat de la ora 3 dimineața, în timp ce grupuri de tineri au scandat zgomotos în favoarea conducătorilor militari și împotriva ECOWAS, precum și a fostului conducător colonial al țării, Franța. „Am venit pentru recrutare pentru a deveni un bun soldat. Suntem cu toții aici pentru asta”, a declarat Ismail Hassan, un rezident care aștepta la coadă pentru a se înregistra. „Dacă Dumnezeu vrea, vom merge cu toții”.

Organizatorul evenimentelor, Amsarou Bako, a afirmat că armata nu a fost implicată în recrutarea de voluntari pentru a apăra lovitura de stat, deși este la curent cu această inițiativă. La câteva ore după începerea campaniei, organizatorii au declarat că aceasta va fi amânată, dar nu au explicat de ce.

Armata nu deține controlul în totaliltate

În ciuda sprijinului public aparent pentru liderii loviturii de stat, analiștii spun că armata nu a reușit să exercite un control deplin asupra țării.

„Această juntă aruncă toate tacticile de care a auzit și vede dacă vor funcționa. Ei au declarat că au libertatea de alegere, dar au reprimat toate protestele pro-Bazoum și, din câte am înțeles, au avut loc demonstrații sau tentative de demonstrații în toată țara”, a declarat Bisa Williams, care a fost ambasador al SUA în Niger.

„Am auzit o mulțime de rapoarte de nemulțumire în cadrul armatei și vedeți multă vulnerabilitate în Niger în acest moment, deoarece atât de multe dintre forțele armate au fost trase în Niamey și îndepărtate de la periferia celorlalte regiuni ale țării, lăsând aceste zone larg deschise”, a adăugat Wiliams pentru Al Jazeera.

Așadar, există dezorientare, există confuzie și înțeleg că există multă discordie în rânduri.”
Înainte de lovitura de stat, țările occidentale au considerat Nigerul ca fiind una dintre ultimele națiuni democratice cu care puteau să se asocieze pentru a învinge Al-Qaeda și ISIL în regiunea Sahel și au vărsat milioane de dolari în ajutor militar și asistență pentru a consolida forțele nigeriene.

Tulburările politice din Niger readuc terorismul în prim plan

Dar tulburările politice din Niger au întărit mâna acestor grupuri, foști luptători declarând pentru The Associated Press că au profitat de libertatea de mișcare cauzată de operațiunile militare suspendate ale trupelor franceze și americane, precum și de armata nigeriană distrasă.

Săptămâna trecută, cel puțin 17 soldați au fost uciși și 20 răniți într-o ambuscadă a luptătorilor. A fost primul atac major împotriva armatei nigeriene din ultimele șase luni. O zi mai târziu, cel puțin 50 de civili au fost uciși în regiunea Tillaberi de către luptători despre care se crede că sunt membri ai ISIL, a raportat AP, citând un raport de securitate internă pentru grupurile de ajutor.

„În timp ce liderii din Niger sunt consumați de politica din capitală, ritmul de tobe al atacurilor jihadiste letale continuă în mediul rural. Atacurile recente ar trebui să motiveze toate părțile să lucreze pentru o tranziție cât mai rapidă și incluzivă, astfel încât să se poată întoarce la activitatea crucială de a proteja civilii de consecințele devastatoare ale războiului”, a declarat Corinne Dufka, un analist politic specializat în regiunea Sahel, potrivit Aljazeera.com.