Infofinanciar > Lumea la zi > Africa de Vest într-o nouă încercare de a se angaja cu liderii loviturii de stat din Niger
Lumea la zi

Africa de Vest într-o nouă încercare de a se angaja cu liderii loviturii de stat din Niger

niger lovitură de stat (sursă foto: foreignpolicy.com)
sursă foto: foreignpolicy.com

Blocul ECOWAS din Africa de Vest intenționează să trimită o comisie parlamentară în Niger pentru a se întâlni cu liderii loviturii de stat care au preluat puterea luna trecută, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, ca parte a unui ultim efort regional pentru restabilirea regimului civil care include și lideri religioși.

Luna trecută, militarii nigerieni l-au întemnițat pe președintele Mohamed Bazoum și au dizolvat guvernul ales, atrăgând condamnarea puterilor regionale care au activat o forță militară de rezervă despre care spun că va fi desfășurată ca ultimă soluție în cazul în care negocierile eșuează. Dar liderii loviturii de stat, conduși de generalul Abdourahamane Tiani, au respins eforturile diplomatice ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), ale Statelor Unite și ale altora, ceea ce a ridicat spectrul unui nou conflict în regiunea săracă Sahel din Africa de Vest, care este deja invadată de o insurgență islamistă mortală.

În joc nu este doar soarta Nigerului – un important producător de uraniu și aliat occidental în lupta împotriva islamiștilor – ci și influența puterilor globale rivale cu interese strategice în Africa Centrală și de Vest, unde au avut loc șapte lovituri de stat în trei ani. Trupe americane, franceze, germane și italiene sunt staționate în Niger, într-o regiune în care filialele locale ale Al Qaeda și Statului Islamic au ucis mii de oameni și au strămutat milioane de oameni.

Influența Rusiei a crescut pe măsură ce insecuritatea crește, democrația se erodează, iar liderii caută noi parteneri pentru a restabili ordinea.

Parlamentul ECOWAS s-a reunit sâmbătă pentru a discuta despre acțiunile viitoare în Niger. Nu s-a luat nicio decizie, dar parlamentul a înființat un comitet care intenționează să se întâlnească cu președintele nigerian Bola Tinubu, care deține președinția rotativă a ECOWAS, pentru a obține permisiunea acestuia de a merge în Niger, a declarat purtătorul de cuvânt. Un grup de învățați islamici nigerieni proeminenți conduși de șeicul Abdullahi Bala Lau s-a întâlnit, de asemenea, cu Tinubu pentru a obține undă verde pentru o intervenție, pe care Tinubu a acordat-o, a declarat sâmbătă o sursă prezidențială nigeriană.

Nu era clar dacă aceștia se aflau deja în Niger, dar planul lor era să se întâlnească cu alți clerici din Niger pentru a aplana impasul diplomatic.

Influență rusească

Puterile occidentale se tem că influența rusă ar putea crește dacă junta din Niger urmează exemplul vecinilor Mali și Burkina Faso, care au expulzat trupele fostei puteri coloniale Franța după loviturile de stat din aceste țări.

De atunci, Mali s-a aliat cu mercenari ai contractorului militar privat rus Wagner Group, o mișcare care a coincis cu o creștere a violenței în această țară. De asemenea, a dat afară o forță de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce analiștii în domeniul securității se tem că ar putea duce la continuarea conflictului.

Vineri, în capitala Nigerului, Niamey, mii de oameni au manifestat în favoarea loviturii de stat în fața unei baze militare franceze.

„Trăiască Rusia”, scria pe o pancartă a unui protestatar. „Jos Franța … Jos ECOWAS”. Un altul spunea: „Wagner ne va proteja copiii de terorism”.

Șefii armatelor regionale urmau să se întâlnească în zilele următoare, scrie Reuters.

În cazul în care vor alege să intervină, nu era clar cât timp va dura adunarea forței ECOWAS, cât de mare va fi aceasta și dacă va invada efectiv. Analiștii în domeniul securității au declarat că ar putea dura săptămâni pentru a fi constituită.

Doar Coasta de Fildeș a spus câte trupe va pune la dispoziție, iar unele țări, inclusiv Liberia și Capul Verde, au declarat că ar prefera diplomația. Rusia a avertizat împotriva unei acțiuni militare.

Între timp, Uniunea Africană, Uniunea Europeană, Statele Unite și Națiunile Unite au declarat că sunt îngrijorate de detenția lui Bazoum.

Vineri, comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că condițiile se „deteriorează rapid” și ar putea constitui o încălcare a legislației internaționale privind drepturile omului.