Info

Va rezista Europa primelor valuri de aer rece? În timp ce temperaturile scad, riscul unui consum energetic ridicat crește

criza energetica thelocal.dk
sursa foto unsplash

Curenți de aer rece din zona arctică încep să fie simțiți în vestul Europei, fenomen meteorologic care va rămâne consant în rumătoarea săptămână. Analiștii se tem de o iarnă grea, care ar cauza un consum ridicat de energie electrică pentru încălzirea caselor, iar vremea din următoarele săptămâni ne arată că frigul ar veni mai devreme decât ne-am aștepta.

Comisia Europeană a obligat statele membre să reducă cu cel puțin 10% consumul de energie electrică în timpul orelor de vârf.

Curenții de aer rece care vin spre Europa sunt practic vorbind primul test al crizei energetice: vor începe locuitorii europeni să-și încălzească locuințele din timp sau vor suporta temperaturi mai mici în propriile case?

Temperaturile din Londra vor fi cu aproape 5 grade celsius sub medie, scăzând cu până la 6,5 ​​grade celsius peste noapte pe 27 septembrie, potrivit prognozatorului Maxar Technologies Inc. Frankfurt, Germania, va fi cu 3,5 grade Celsius sub nivelurile obișnuite pe 28 septembrie, în timp ce anumite părți din Franța și Spania se vor confrunta și cu temperaturi cu 3-4 grade mai scăzute decât norma sezonieră, conform Bloomberg.

Curenți de aer rece care lovesc Europa, sursă foto Maxar preluat din Bloomberg

Curenți de aer rece care lovesc Europa, sursă foto Maxar preluat din Bloomberg

Vor opri operatorii de rețea energia și gazul la iarnă?

Operatorii de rețea întocmesc planuri cu privire la modul de raționalizare a energiei care este necesar în această iarnă. Cu promisiunile de a înlocui livrările rusești de gaze naturale și fără alte alternative, sarcina rămasă este de a reduce cererea. În mod ideal, acest lucru este făcut în mod voluntar de către consumatori, dar dacă nu, există mai mulți pași pe care o companie de rețea îi poate face, dintre care cel mai extrem fiind oprirea organizată.

„Va deveni și mai rece la începutul săptămânii viitoare, pe măsură ce aerul arctic se va arunca spre sud, iar un vânt puternic de nord va accentua senzația de răcoare”, potrivit Met Office al Marii Britanii.

Sezonul de încălzire nu începe oficial până în octombrie, când temperaturile sunt setate să revină la normal, dar este o verificare a realității pentru disciplina de consum de energie din regiune, deoarece guvernele încearcă să reducă consumul din toate colțurile economiei. Uniunea Europeană discută un obiectiv obligatoriu de reducere a puterii.

Își vor ține europenii termostatele oprite?

În timp ce guvernele eliberează miliarde de euro pentru a sprijini consumatorii care se luptă cu creșterea costurilor la energie, speranța este că mulți oameni își vor menține termostatele oprite chiar și în lunile mai reci.

„Apar câteva semne de reducere a cererii din partea gospodăriilor din cauza creșterii tarifelor retail”, a declarat EnergyScan, platforma de analiză a pieței a Engie SA. „Dar acest lucru nu a fost încă confirmat pentru săptămânile următoare.”

Cu mulți oameni înapoi la birou, cererea de energie ar trebui să atingă vârful dimineața devreme și după-amiaza târziu, mai ales cu mai multe lumini aprinse pe măsură ce zilele se scurtează.

În Marea Britanie, există semne că cererea de gaz de dimineață devreme crește deja în această săptămână, arată datele operatorului de rețea National Grid Plc. Energia eoliană a fost, de asemenea, scăzută, evidențiind modul în care vremea liniștită combinată cu temperaturile scăzute ar putea să dea bătăi de cap continentului în această iarnă.