Lumea la zi

Va invada China peste patru ani Taiwanul? Xi Jinping ar putea folosi atacul ca să își ascundă nerealizările

Xi Jinping
Sursa foto: dreamstime

Manevrele militare desfășurate de China în strâmtoarea Taiwanului sunt cele mai mari din ultimii ani, generând creșterea nivelului de îngrijorare la nivel internațional. Ipoteza unei invazii chineze iminente devine tot mai credibilă, însă Joseph Wu, ministrul de externe din Taiwan, crede că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2027.

Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, a explicat într-o apariție recentă la Sky News, că este cel „mai probabil” ca o invazie a Chinei să survină peste patru ani, 2027 fiind data cheie la care o astfel de acțiune va avea loc cel mai probabil.

Joseph Wu a declarat că actualul statut de „status quo” prin care guvernul din Taiwan se autoguvernează, dar nu își declară oficial independența, „ar putea să nu dureze la nesfârșit”. Este una dintre puținele declarații ale unui oficial taiwanez în care se recunoaște faptul că insula ar putea fi asimilată într-o zi de către China.

Marea Republică Populară consideră insula, care s-a autodeclarat o democratie autonomă, drept o parte integrantă, deși nu a fost niciodată controlată de Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare. Președintele Xi Jinping a declarat că aducerea Taiwanului sub controlul PCC este „în centrul intereselor fundamentale ale Chinei”.

Invazia, încununarea celor 4 mandate ale lui Xi Jinping

Ministrul taiwanez de Externe a recunoscut că „situația din ultimul an, în comparație cu cei doi ani precedenți, este mult mai rea”, subliniind însă că 2027 este anul cel mai probabil când China ar putea lansa un atac decisiv.

„În 2027, Xi Jinping va intra, probabil, în cel de-al patrulea mandat. Și, dacă în cele trei mandate anterioare nu poate revendica nicio realizare, s-ar putea să fie nevoie să se gândească la altceva pe care să îl revendice drept realizare sau moștenire“, a explicat Joseph Wu.

„Dacă vă uitați la situația Chinei în acest moment, economia este în scădere. Oamenii nu sunt fericiți, afacerile imobiliare par să se topească. Dacă Xi Jinping nu poate schimba situația pe plan intern în China, ar putea dori să recurgă la folosirea forței sau la crearea unei crize pe plan extern pentru a distrage atenția internă sau pentru a le arăta chinezilor că a realizat ceva“, a detaliat oficialul taiwanez.

Strategia țapului ispășitor

„Suntem îngrijorați de faptul că Taiwanul ar putea deveni țapul ispășitor al Chinei. Un mic accident ar putea declanșa un război major”, a declarat Jospeh Wu.

Avioanele de luptă chinezești fac zilnic incursiuni în spațiul aerian taiwanez, traversând granița maritimă neoficială. Numărul acestora a crescut de peste cinci ori între 2020 și 2022. „Uitați-vă cât de mult se apropie avioanele chinezești de cele ale noastre. Dacă trec de limita de 24 de mile marine (granița maritimă neoficială – n.r.), unele dintre sistemele noastre de armament ar putea fi nevoite să țintească avioanele chinezești. Acest lucru ar putea declanșa un accident, chiar dacă s-ar putea ca piloții chinezi să treacă de limită nu în mod intenționat“, a detaliat scenariul ministrul de Externe.

Singurul lucru care poate preveni acum această escaladare bruscă este „autocontrolul”, a explicat Joseph Wu: „Piloții noștri sunt foarte bine antrenați, ei știu că nu pot trage primul foc”.

Taiwanul este lent, dar nu se complace

Experții militari au sugerat că Taiwanul nu este suficient de bine pregătit în cazul în care războiul ar ajunge pe insulă. Taiwanul cheltuiește doar 2,4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, ceea ce este prea puțin.

Potrivit analizei, forțele militare taiwaneze nu dispun de muniții suficiente, dar nici de efective. Ministrul de Externe a respins ideea că Taiwanul se complace, dar a recunoscut că a fost, timp de mai mulți ani, prea lent în pregătirea sa militară  „Înțelegem că, în anii anteriori, s-ar putea să nu fi achiziționat suficientă muniție. De asemenea, s-ar putea să nu avem suficientă pregătire pentru personalul nostru militar. Și înțelegem că numărul soldaților noștri în apărarea Taiwanului ar putea să nu fie suficient. Dar uitați-vă la măsurile de reformă pe care le-a anunțat președintele”,a explicat Joseph Wu.

Taiwanul a extins recent serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an, a crescut bugetul apărării și încearcă să demareze producția internă de drone și rachete.

„Încercăm tot ceea ce putem pentru ca Taiwanul să fie pregătit să se apere singur”, a declarat ministrul, care a mai explicat că, deși Guvernul ar fi dispus să negocieze cu China, dar că nu „salută condițiile politice prealabile”.

„A accepta aceste precondiții înseamnă să ne supunem Chinei, iar acest lucru este ceva ce oamenii de aici, din Taiwan, nu ar accepta niciodată. Dar ușa noastră este deschisă”, a mai spus Joseph Wu, citat de Sky News.