Infofinanciar > Info > Va fi haos în centrul Capitalei! Pasajul construit de Ceaușescu în 34 de zile va fi reabilitat în 70 de zile
Info

Va fi haos în centrul Capitalei! Pasajul construit de Ceaușescu în 34 de zile va fi reabilitat în 70 de zile

Pasajul Unirii sursa foto Ziarul National
Sursa foto: Ziarul National

Pasajul Unirii va fi închis până la toamnă . acesta este cel mai tranzitat pasaj subteran din Capitală, însă reprezintă un pericol pentru mii de oameni.

Daniel Bălută, primarul sectorului 4 a anunțat că în perioada 20 iunie-1 septembrie vor avea loc lucrări de consolidare a Pasajului de la Unirii.

“E urgenţa 0 pe care o avem. Va fi reabilitat.”,a declarat acesta.

Pasajul Unirii este într-o stare avansată de degradare. Acesta are nevoie de lucrări de renovare. El a fost închis în urmă cu două săptămâni pentru ca experții să verifice starea lui.

Risc avansat- pericol pentru cetățeni

Pasajul este încadrat în gradul 4 din 5 de risc. Acest lucru înseamnă nesatisfăcător și reste un real pericol pentru locuitorii din București.

Primăria a declarat că vor începe lucrările, iar finalizarea lor va fi până la începerea școlii.

„Vor fi două categorii de lucrări. Cea mai importantă va demara în 12-18 luni, la planşeul Unirii, adică la podul care trece peste albia râului Dâmboviţa, pentru că acolo sunt probleme deosebite în ce priveşte stâlpii de susţinere şi grinzile de beton care le unesc. Aşadar, urgenţa 0 pe care o avem este de a rezolva aceasta problemă care trenează de foarte mult timp. Apoi, lucrări la pasajul rutier, cel pe care mai mult de 60.000 de bucureşteni îl folosesc zilnic. El va fi reabilitat din 20 iunie, iar lucrările se vor finaliza pe 1 septembrie cel mai târziu. În plus, acest pasaj va avea, în premieră, un sistem de ventilaţie (…). Astăzi nu există un pericol vital pentru oamenii din acea zonă, pentru participanţii la trafic sau pietoni”, a susținut primarul sectorului 4.

Cum a fost înainte?

Pasajul Unirii din București este un pasaj subteran cu o lungime de 900 de metri. Dintre aceștia 600 de metri sunt acoperiți și permit trecerea autovehiculelor pe sub Piața Unirii, preluând cele 4 benzi centrale, câte două benzi de pe fiecare sens.

În 1987, Ceaușescu a decis construirea pasajului. El a fost inaugurat la 6 iunie, după doar 34 de zile de la începerea lucrărilor de construcție. Lucrarea a fost finalizată într-un timp record, chiar dacă operațiunile pregătitoare construcției au început cu multe luni înainte.

În 2009 , Pasajul Unirii a intrat în renovare pentru o perioadă de aproximativ patru luni. Această renovare a presupus de fapt intervenții de ameliorare a stabilității structurii și amenajări conform standardelor europene. În perioada respectivă, circulația s-a desfășurat pe un singur sens în timpul zilei, iar noaptea pasajul a fost închis circulației publice.El a fost redat circulației la 14 septembrie 2009, înainte de data limită din contract.