Infofinanciar > Lumea la zi > Va distruge Biden prietenia dintre Kim Jong-un și Putin? Negocierile SUA cu Coreea de Nord, un subiect sensibil
Lumea la zi

Va distruge Biden prietenia dintre Kim Jong-un și Putin? Negocierile SUA cu Coreea de Nord, un subiect sensibil

Kim Jong-un Sursă foto: CNBC
Sursa foto Arhiva companiei

Timp de decenii, Occidentul, și în special Washingtonul, și-a pus întrebarea: cum rezolvi o problemă precum Coreea de Nord? Acum ar putea fi mai urgentă ca niciodată. Mai alea dacă privim regimurile puternic sancționate ale lui Kim Jong-un și Vladimir Putin. Cele două intră în ceea ce pare a fi o nouă eră de prietenie. Dar se pare că Statele Unite nu mai au idei.

Detaliile oricărui acord pe care Moscova și Phenian l-ar fi încheiat sunt puține. Cele mai mari îngrijorări se referă la posibilitatea ca Rusia să împărtășească tehnologie, în special în ceea ce privește rachetele balistice sau sistemele de submarine nucleare.

Prietenie din ce în mai strânsă între Putin și Kim Jong-un

Până în prezent, Washingtonul a răspuns cu lovituri derizorii. Putin este atât de disperat încât „imploră” o națiune paria pentru ajutor. Acesta a trebuit să călătorească „cu pălăria în mână” prin țara sa și cu avertismente privind consecințe grave și încă nespecificate.

Dar nu au mai rămas prea multe în trusa de instrumente economice americane de aruncat asupra Coreei de Nord. După cum a glumit un reporter al Departamentului de Stat, s-ar putea să existe un magazin de colț sau două în Phenian care nu au fost vizate, dar cam atât. Așadar, cum poate președintele Joe Biden să îl aducă la masa negocierilor pe mercurialul lider nord-coreean? Președintele american a fost ocupat să construiască alianțe pentru a contracara China

Anul trecut Joe Biden a fost într-o vizită la Seul în luna mai. Președintele Biden a fost întrebat de reporteri dacă are vreun mesaj pentru Kim Jong-un. El a răspuns: „Bună ziua. Punct.”

„Dacă Biden era într-adevăr deschis la discuții, așa cum pare să sugereze Departamentul de Stat, acesta a fost un mod amuzant de a o arăta”, a declarat Frank Aum, expert în Asia de Nord-Est la Institutul pentru Pace al Statelor Unite.

El spune că aceasta a fost încă o oportunitate ratată.

„O serie de pași greșiți și de oportunități ratate de ambele părți în ultimele șapte decenii au dus, în mod cumulativ, la situația inextricabilă pe care o avem astăzi”, a adăugat expertul.

Prioritățile sunt, însă, altele

Kim Jong-un poate părea neinteresat. El nu a răspuns la oferta actuală a Washingtonului de a se angaja în discuții oriunde și oricând. Dar, el a făcut tot ce a putut pentru a dovedi că este o amenințare demnă de luat în seamă. În același timp, acesta continuă să își construiască arsenalul nuclear. El a efectuat peste 100 de teste cu rachete din 2022. De asemenea, a încercat de două ori, fără succes, să lanseze un satelit de spionaj. Toate acestea au fost făcute în timp ce se afla sub cele mai stricte sancțiuni impuse vreodată regimului său.

„Cred că SUA au subestimat cât de rezistentă și de hotărâtă a fost Coreea de Nord pentru a contracara presiunea internațională. Mulți oameni din diferite administrații au caracterizat, probabil, problema Coreei de Nord ca fiind o preocupare de securitate de rangul al treilea și nu i-au acordat întreaga atenție necesară, fie pentru că era o țară mică, fie pentru că părea în mod constant în pragul colapsului”, a declarat Frank Aum.

Experții consideră că acest lucru l-a plasat pe Kim Jong-un mai jos pe lista de priorități decât și-ar dori. Riscul perceput din partea Beijingului „depășește riscul din partea Phenianului”, potrivit lui Christopher Green, analist coreean la Crisis Group.

„Cred că SUA tocmai au decis că o strategie de descurajare și de reținere este tot ce pot face mai bine. Și pot înțelege de ce. Ne aflăm într-o situație în care Coreea de Nord se poate baza pe Rusia și China mai mult decât a fost cazul în ultimele decenii. Ce anume au SUA la care Coreea de Nord ar putea răspunde?”, a continuat acesta.

El spune că „o diplomație creativă ar fi binevenită”, dar adaugă: „Nu cred că există o cale de urmat în acest moment”.

Foc, furie și prietenie

În 2017, Phenianul a afirmat că a reușit să creeze cu succes o bombă cu hidrogen miniaturizată. Aceasta a fost concepută pentru a încăpea în rachetele sale, un pas important în ambițiile sale nucleare. Apoi, președintele american Donald Trump a amenințat Coreea de Nord cu „foc și furie cum nu a mai văzut lumea”. Acest lucru a dus la intensificarea tensiunile.

Kim Jong-un a declarat apoi că are un arsenal nuclear complet și un buton pe birou. Aceasta este o amenințare mortală pe care spera să o folosească mai târziu pentru a obține o scutire de sancțiuni. În cele din urmă, Trump i-a oferit discuții fără precedent. Cei doi și-au dat mâna pentru prima dată în Singapore, în iunie 2018.

Acest lucru poate conta ca „diplomație creativă”. Totșși, ambii lideri păreau să fi venit la cele trei întâlniri pe care le-au avut nepregătiți să negocieze.

Dar aceste summituri au transformat diplomația dintre Coreea de Nord și SUA. Ele au creat așteptări la Phenian că tot ce era nevoie pentru a se ajunge la un acord era o conversație față în față. Și i-au oferit lui Kim Jong-un un spectacol diplomatic la doar un an după ce și-a etalat puterea militară.

Moment important la Hanoi dintre Kim Jong-un și Trump

Momentul crucial a avut loc la summitul de la Hanoi din februarie 2019. Trump i-ar fi oferit lui Kim o reducere parțială a sancțiunilor. În schimb, Coreea de Nord ar trebui să renunțe la principala sa instalație nucleară din Yongbyon. Kim a ignorat această ofertă, potrivit lui John Bolton, consilierul de securitate națională de atunci al lui Trump. Apoi a avut o călătorie foarte lungă cu trenul înapoi acasă, fără nimic de arătat poporului său.

A avut loc o a treia întâlnire mai târziu în acel an, în Zona Demilitarizată (DMZ). Aceasta este zona care desparte cele două Corei. Nu a fost un spectacol mai puțin spectaculos, dar nu a dat prea multe rezultate. Răul fusese făcut, conform bbc.com.

„După eșecul zdrobitor al discuțiilor de la Hanoi, cred că Kim era și mai hotărât să iasă într-o poziție mai puternică cu un arsenal mai mare și mai amenințător. A fost surprins că arsenalul său nu a fost suficient în 2018 și 2019 pentru a obliga SUA să încheie un acord. El a folosit timpul din cei trei ani de izolare Covid pentru a recalibra și a construi un arsenal care crede că îl va pune într-o poziție mai bună și îi va oferi o pârghie mai bună. Și este posibil să aștepte să vadă ce se va întâmpla cu următoarele alegeri din SUA, în șansa ca președintele Trump – cu care are o relație puternică – să se întoarcă la Casa Albă”, a declarat Jean Lee. Acesta este expert în Coreea de Nord care a deschis primul birou al Associated Press la Phenian.

Factorul Beijing

De la summiturile Trump-Kim, China a apărut, fără îndoială, ca fiind cea mai spinoasă preocupare pentru Washington. Biden și administrația sa au făcut un efort diplomatic uriaș în Asia. A fost reluat dialogul la nivel înalt cu China. De asemenea, au fost consolidate alianțele și a crescut influența lor în regiune. Dar se pare că acest lucru a fost făcut cu prețul ignorării Coreei de Nord pentru prea mult timp. S-a ajuns în punctul în care se pare că nu mai există canale diplomatice.

Beijingul încă mai are relații atât cu Moscova, cât și cu Phenianul. Acestea este, de asemenea, un jucător crucial în calculele SUA în ceea ce privește Coreea de Nord.

În primul rând, îi place stabilitatea în regiune. O mai mare cooperare între Rusia și Coreea de Nord ar putea aduce mai multe mijloace militare americane în Asia de Est. Acest lucru nu este dorit de Beijing. De asemenea, Xi a încercat să se poziționeze ca un pacificator global. Ba chiar a schițat o soluție chineză pentru războiul din Ucraina. El nu ar vrea să fie văzut sprijinind Phenianul sau Moscova în orice efort care ar putea prelungi acel război.

Pe de altă parte, China ar putea vedea, de asemenea, o alianță Rusia-Coreea de Nord ca pe o modalitate de a contracara influența SUA în Asia.

„Îmi pot imagina că o mare parte din relatările în jurul unei posibile relații între Coreea de Nord, China și Rusia ar putea să se învârtă în jurul unei narațiuni despre un „nou Război Rece. Bănuiesc că Kim Jong Un ar dori să își diversifice relațiile și să joace China și Rusia una împotriva celeilalte pentru a obține ceea ce are nevoie. Ceea ce trebuie să facă SUA acum este să se uite la ce oportunități le-ar putea oferi acest lucru””, a spus Green.