Infofinanciar > Lumea la zi > Va deveni Marea Britanie o republică sau își va păstra familia regală?
Lumea la zi

Va deveni Marea Britanie o republică sau își va păstra familia regală?

familia regakă a Marii Britanii townandcountrymag.com
sursă foto: townandcountrymag.com

Când trupa Sex Pistols a lansat piesa „God Save the Queen” în 1977, aceasta a stârnit cu siguranță o oarecare agitație. Imnul anti-establishment, care a criticat „regimul fascist” al Elisabetei a II-a, a fost interzis de BBC, în timp ce presa tabloidă i-a acuzat pe punkiști de trădare, cerând să fie spânzurați. Dar Marea Britanie este un loc diferit față de cum era atunci când a apărut single-ul.

Anul acesta marchează un moment de cotitură pentru țară, deoarece un nou monarh va fi încoronat pentru prima dată în ultimii 70 de ani.  Regele Carol al III-lea va urca pe tron în mijlocul unui weekend plin de fast și fast, ritualuri religioase străvechi și un concert cu vedete ale muzicii mondiale de astăzi.

Potrivit YouGov, sprijinul pentru monarhie a rămas destul de constant în lunile de dinaintea morții reginei, anul trecut, și în lunile care au urmat, aproximativ 60% dintre oameni fiind în favoarea menținerii monarhiei și 25% în favoarea abolirii acesteia. S-ar putea să existe o „încurajare a încoronării” pentru instituția monarhiei în primăvară, dar tendințele pe termen lung arată o pierdere clară a sprijinului pentru familia regală de-a lungul anilor în rândul membrilor publicului, cu un număr tot mai mare de persoane care doresc ca această instituție străveche să fie înlăturată și înlocuită cu o republică.

Importanța instituției

În 1983, aproximativ 86% dintre britanici credeau că monarhia era „foarte” sau „destul de” importantă. Până în 2021, acest procent a scăzut la 55%, iar 25% au afirmat că nu era „deloc importantă” sau că ar trebui abolită, potrivit sondajului British Social Attitudes. O serie de scandaluri au alimentat aceste vociferări republicane, inclusiv presupusele relații sexuale ale prințului Andrew cu minori, apoi prințul Charles acceptând „saci de bani” pentru onoruri și cearta publică în curs de desfășurare între Harry, Meghan și restul familiei.

În timp ce chiar și cei mai înfocați anti-royals ar recunoaște poate un respect reticent pentru răposata regină Elisabeta și pentru viața ei de servicii aduse țării și Commonwealth-ului; dar pentru majoritatea republicanilor, nu contează cine este șeful statului.

„Republicanismul despre tipul de societate pe care dorim să îl avem în Marea Britanie”, a declarat Ken Ritchie de la Labour for Republic pentru Euronews. „Monarhia reprezintă elitism. O societate în care rangul și statutul sunt importante și în care poziția ta depinde în întregime de circumstanțele nașterii tale”.

„Cu siguranță, în secolul 21, acest lucru ar trebui să fie greșit”, a spus el, citează Euronews.

Banii regali

Averea totală a familiei regale britanice este greu de evaluat din cauza naturii opace a finanțelor sale. În 2015, o analiză Reuters a sugerat că aceasta avea active nominale în valoare de aproape 23 de miliarde de lire sterline la acel moment. Cu toate acestea, criticile republicane la adresa bogăției monarhiei merg mai departe, atrăgând atenția asupra relației acesteia cu Imperiul Britanic.

„O mare parte din bogăția lor a fost extrasă prin colonialism și chiar prin sclavie”, a spus Ritchie. „Acesta nu mai este genul de țară pe care vrem să o fim”. Averile întinse ale familiei regale britanice nu sunt singura nemulțumire a anti-monarhiștilor. Este vorba și de ceea ce ei numesc „inegalitatea puterii” care vine odată cu aceasta. Profesorul Richard Toye, istoric la Universitatea Exeter, a criticat „deficitul democratic” al existenței unei „poziții publice atât de importante care este ereditară”, numind-o „surprinzătoare și problematică” într-o țară care se prezintă ca fiind o democrație.

Această putere obscură alimentează „îngrijorarea cu privire la modul în care monarhii, deși se presupune că ar trebui să fie neutri, sfârșesc prin a exercita o influență asupra politicii”, a adăugat el. În 2021, regretata regină a fost acuzată că a făcut lobby pe lângă guvern pentru a-și proteja averea privată de noile legi privind transparența, în timp ce alți membri ai familiei sale ar fi exercitat presiuni pentru a obține avantaje financiare.

„Ei pur și simplu își conservă propria putere”, a declarat Richtie. „Vrem să vedem un monarh care este mult mai transparent”. Atunci când Charles a preluat Crown Estate, portofoliul de 15 miliarde de lire sterline de terenuri și active deținute de mama sa, acesta nu a fost supus impozitului pe moștenire, ceea ce a provocat critici pe scară largă în Marea Britanie.

„Intrăm pe un teritoriu nou”

Din orice punct de vedere, monarhia britanică nu pare să plece nicăieri – chiar dacă sentimentul republican devine tot mai puternic. Toate partidele politice majore din Marea Britanie sunt pro-monarhiste, iar într-o țară care se luptă cu grevele, inflația și consecințele Brexitului, problema rămâne o prioritate scăzută.

„Însăși existența monarhiei depinde de publicitate și de opinia publică”, spune Ken Ritchie de la Labour for Republic. Dacă nu ar fi fost pentru asta, ar fi pur și simplu irelevantă și ignorată… vor face tot posibilul să încerce să recâștige sprijinul publicului. În ciuda „trecutului foarte zbuciumat” al regelui Carol și a controverselor recente care au zguduit familia regală, Dr. Joe Powell, un militant republican, s-a arătat consternat de faptul că criticile publice nu se întorc și mai mult împotriva monarhiei.

„Te-ai gândi că nivelul ridicat de scandaluri i-ar face pe oameni să se întrebe ce fac și de ce o fac în numele nostru”, a spus el. „Dar acest lucru nu pare să se întâmple cu adevărat”.