Infofinanciar > Lumea la zi > Utilizarea inteligenței artificiale ia avânt. Europa investește sume uriașe
Lumea la zi

Utilizarea inteligenței artificiale ia avânt. Europa investește sume uriașe

Inteligenta artificială, Sursa foto: semneletimpului.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Unele dintre cele mai căutate soluții pentru probleme, la momentul actual, se bazează pe inteligența artificială. Acestea sunt din ce în ce mai răspândite. Această cerere ridicată vine din nevoia companiilor de a-și face operațiunile mai eficiente. De asemenea, o dorință a acestora este de a oferi clienților experiențe mai bune.

În Europa, cheltuielile pentru dezvoltarea inteligenței sunt estimate a crește la aproximativ 34,2 miliarde de dolari în acest an. Adică aproximativ 20,6% din piața mondială de inteligență artificială.

Inteligența artificială

Conform celui mai recent ghid, Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide, publicat de International Data Corporation (IDC) cheltuielile pentru inteligența artificială (AI) din Europa vor ajunge la 34,2 miliarde de dolari în 2023. Adică 20,6% de pe întreaga piață globală de AI.

Investițiile vor avea o rată de majorare anuală de 29,6% între 2022 și 2027. Adică va trece de media mondială de 26,9% din aceeași perioadă. În anul 2027 cheltuielile depăși suma de 96,1 miliarde de dolari, conform aproximărilor analiștilor.

Inteligența artificială a fost în acest an soluția pentru perfecționarea informațiilor și prevenirea amenințărilor cibernetice. De asemenea, AI a fost soluția și pentru analizarea și investigarea fraudelor. Acest instrument a fost folosit, mai ales, în sectorul financiar, unde riscurile sunt ridicate, dar și în telecomunicații sau administrație centrală și locală.

Sectorul retail a fost cel în care s-au întâlnit cele mai mari îmbunătățiri în experiența clienților, dar și în procesul de vânzare. Nivelul a fost mai mic în domeniul bancar.

Industriile care folosesc AI

Inteligența artificială este preponderent folosită în bănci, servicii profesionale, retail, dar și în producție și telecomunicații. În total, acestea reprezintă 60% dintre cheltuielile de pe piața europeană de profil, în acest an.

Cu toate acestea, deși cheltuielile din domenii precum asistența medicală, mass-media, serviciile personale și de consum sunt mai scăzute, acestea avansează într-un ritm alert. Conform spuselor analiștilor, într-un moment în care inflația afectează modul în care sunt realizate investițiile, cele în AI nu par să aibă probleme.

„GenAI (inteligența artificială generativă) capătă atenție din partea furnizorilor, consumatorilor și companiilor, ceea ce ridică unele întrebări, care variază de la modul de încorporare a tehnologiei în produse și de a beneficia la maximum de utilizarea acesteia până la modul de a asigura o utilizare responsabilă, având în vedere cererea atât de răspândită”, declară Carla La Croce, manager de cercetare pentru Customer Insights and Analysis, IDC.

Conform aceasteia, utilizarea inteligenței artificiale generative este în continuă creștere. Una dintre cele mai folosite metode este generarea de imagini cu ajutorul AI. De asemenea și crearea de texte mai este folosită.

„Cheltuielile pentru cazurile de utilizare GenAI sunt încă mai mici decât pentru cazurile de utilizare AI mai mature, dar cresc rapid. Crearea de imagini, texte și videoclipuri sunt cele mai frecvente cazuri de utilizare, cu cea mai mare creștere în ultimul an”, mai declara La Croce, conform economica.net