Info

Detalii de ultimă oră despre alocațiile copiilor! Ministrul Muncii spune că s-ar putea majora cu rata inflației

Marius Budăi, Sursă foto: capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit marți seară mai multe informații despre creșterea alocațiilor copiilor de la începutul anului viitor (1 ianuarie 2023). Oficialul a anunțat că majorarea acestora se va face prin indexarea la rata inflaţiei înregistrată în anul 2021, fapt ce va duce la un bonus de aproximativ 12 lei pentru fiecare copil care primește alocaţia standard de 243 de lei, având în vedere că inflația a fost de 5,1% în 2021.

Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a precizat ministrul Muncii.

De asemenea, într-o intervenție la România TV, Budăi a mai transmis că adulții, care trăiesc exclusiv din alocaţiile copiilor, trebuie „orientaţi către muncă”.

Potrivit datelor INS, rata inflației din 2021 a fost de 5,1%, ceea ce înseamnă că alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la doi ani.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Dacă alocațiile copiilor cresc nesemnificativ, același lucru nu se poate spune despre pensiile speciale din România, care oferă venituri lunare consistente celor angajați în domeniile de activitate prevăzute cu acest câștig suplimentar.

Însă, acest lucru nu s-ar mai putea aplica, spune prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, care a anunțat că un proiect al reformei pensiilor speciale va fi prezentat în următoarele 10 zile în Parlament. Oficialul liberal a mai subliniat că această reformă este dorită de societatea civilă şi este un jalon important din PNRR.

„Există un proiect care va fi prezentat în următoarele 10 zile cu privire la reforma pensiilor speciale. E o chestiune dorită foarte mult de societatea civilă şi de cetăţenii României, trecerea pe contributivitate şi, de asemenea, acest proiect, cu siguranţă va fi prezentat în faţa coaliţiei, apoi în faţa opiniei publice, pentru că este un jalon important din PNRR. Aţi văzut o chestiune importantă. Preşedintele Iohannis astăzi, când a vorbit despre ridicarea MCV şi a salutat ridicarea MCV, a spus că reformele rămân în vigoare. Nimeni nu va opri reformele pentru România, în niciun domeniu. Nici în domeniul juridic, nici în alte domenii”, a susținut Rareş Bogdan, informează cei de la news.ro, citați de știripesurse.

De asemenea, Bogdan a tras atenția asupra faptului că România nu se poate juca cu PNRR.

„Avem un jalon cheie în PNRR extrem de important, cu care, dacă nu trecem de el, deci dacă nu îl depăşim, vom bloca… Nu ne putem juca cu PNRR, după cum ştiţi foarte bine, iar pentru România PNRR este vital aşa cum banii europeni, trebuie să ştie toţi românii, că sunt cei care ţin o bună parte din economia României în viaţă. România fără banii europeni este în faliment, ca să ştie toţi cei care mai îşi permit să înjure Bruxelles-ul sau prezenţa noastră în cadrul Uniunii Europene”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.