Infofinanciar > Info > Unii au respectat recomandările, alții nu. Câți români conduc fără asigurare după falimentul City Insurance
Info

Unii au respectat recomandările, alții nu. Câți români conduc fără asigurare după falimentul City Insurance

poliță RCA - sursa foto - infrapress.ro
Sursa foto - infrapress.ro

Până în prezent, aproximativ 80% din șoferii care aveau polițe RCA City Insurance, care aveau valabilitate până la 11 mai, și-au reînnoit deja asigurările la alte companii. Acest lucru este transmis de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Din data de 12 mai 2022 valabilitatea polițelor RCA emise de compania City Insurance s-a anulat, acest lucru fiind cauzat de falimentul firmei de asigurări auto.

Astfel șoferii au datoria de a-și încheia o asigurare RCA la o altă companie autorizată în acest domeniu. În caz contrar, aceștia nu vor beneficia de protecția oferită de asigurare, vor suporta singuri toate daunele din accidentele pentru care sunt răspunzători și vor fi sancționați de către Poliția Rutieră.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a analizat evoluția încheierii noilor polițe, după data de 11 mai. Pentru a vedea câți șoferi care au avut polița la City Insurance și-au respectat obligația de a-și face o asigurare nouă, a fost luată în calcul o perioadă de timp care să fie relevantă, de cel puțin zece zile.

Câți oameni și-au reînnoit asigurările

La o primă constatare, în primele patru zile  după ce polițele RCA de la City Insurance au expirat, peste 336.000 de șoferi care au avea asigurări la această companie, au înccheiat noi polițe RCA cu alte firme. Acest număr înseamnă un grad de reînnoire al polițelor care au expirat de 68%.

Într-o analiză de pe 24 mai 2022, procentajul de mai sus a urcat până la aproximativ 80%, conform bazei de data AIDA.

Totuși, potrivit celor de la Antena 3, sunt peste 100.000 de șoferi care conudc fără să aibă asigurare pentru că nu și-au reînnoit polița după cele 90 de zile de cînd a fost pronunțat falimentul City Insurance.

BAAR a fost instituția care a transmis primele date legate de șoferii care aveau asigurări la compania City Insurance și ale căror polițe au încetat din a fi valabile din data de 12 mai 2022.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a devenit opreațional încă din anul 2018, atunci când a înlocuit vechea bază de date CEDAM. Cea din urmă se ocupa de gestionarea Autorității de Supraveghere Financiară.

De ce a dat City Insurance faliment

Compania de asigurări auto City Insurance a dat faliment, conform CITR, din următoarele motive: un dezechilibru financiar extrem de mare și o creștere rapidă a cotei de piață care a apărut în urma unei politici de vânzări foarte agresivă. Aceste lucruri au adus o degradare foarte rapidă în ceea ce privește situația firmei.

Totodată, printre cauze se află și cedarea în reasigurare a unui procent cu valori cuprinse între 80 și 99,5% dar și faptul că valoarea comisioanelor plătite brokerilor era una foarte ridicată.