Infofinanciar > Info > Jumătate de milion de români rămân fără asigurare. Până când sunt valabile polițele RCA City Insurance
Info

Jumătate de milion de români rămân fără asigurare. Până când sunt valabile polițele RCA City Insurance

City Insurance, sursă foto INQUAM Photos, George Calin
City Insurance, sursă foto INQUAM Photos, George Calin

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că polițele RCA emise de City Insurance, asigurator care a dat faliment, încetează pe data de 11 mai 2022. Chiar dacă polițele clienților depășeau data menționată, ele vor fi anuate. Mai mult de jumătate de milion de români trebuie să-și găsească, în următoarele săptămâni, un nou asigurator.

Anul acesta, în februarie, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment și dizolvarea companiei de asigurări City Insurance. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei pe data de 17 septembrie 2021, solicitând deschiderea procedurii de faliment.

„Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262: în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare.”

În acest context posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să-și găsească un nou asigurator până pe data de 11 mai. Șoferii care nu-și vor găsi în timp un alt asigurator vor risca amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Alte sancțiuni care pot fi decise de organele legii sunt reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Piața de asigurări după falimentul City Insurance

Pozițiile de piață ale principalilor jucători din domeniul asigurărilor s-au schimbat odată cu falimentul fostului lider, City Insurance. Astfel, conform datelor ASF, cel mai mare asigurator din România rămâne Euroins România Asigurare Reasigurare, cu o cotă de piață care a crescut de la 35,4% în 2021 la 37,6% în luna ianuarie a anului 2022. Lista este urmată de Allianz-Țiriac Asigurări S.A. cu o cotă de piață de 18,7% în ianuarie 2022, Groupama Asigurări cu 14,5%, Grawe România Asigurare cu 11%, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group cu 9,7%, Omniasig Vienna Insurance 7,4%, Generali România Asigurare Reasigurare 1,27%.

„Primele brute subscrise pe piața RCA au ajuns, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, la peste 810,5 milioane de lei. Este de remarcat și structura vânzărilor pe perioade de valabilitate. Peste 82% din polițele RCA, vândute în ianuarie, se întind pe 12 luni. În general, dominante în portofolii erau polițele pe 6 luni, care în prima lună a acestui an au avut o cotă de doar 5,6%. Polițele pe o lună au reprezentat 11,3% din totalul vânzărilor.

Anul trecut a adus un record în ceea ce privește numărul de contracte RCA. În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparație, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de polițe RCA, în 2019 puțin peste 6 milioane, iar la sfârșitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polițe”, menționează comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.