Lumea la zi

Ungaria se bucură! Prețurile carburanţilor şi a alimentelor de bază vor fi plafonate până la sfârșitul anului

Ungaria plafonare prețuri, Sursă foto: Realitatea
Sursă foto: Realitatea

Autoritățile din Ungaria au decis să prelungească, până la sfârșitul acestui an, termenul până la care vor fi plafonate prețurile carburanţilor şi alimentelor de bază. Acest anunț a fost făcut de Gergely Giulas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cadrul unei scurte declarații de presă din cursul zilei de sâmbătă. Totodată, acesta a mai spus că guvernul maghiar va extinde şi un plafon al dobânzilor creditelor ipotecare cu cel puțin șase luni de la data de 1 ianuarie 2023.

O altă măsură luată de Executivul condus de premierul ungar, Viktor Orban, vizează situația firmelor mici, care nu vor putea supraviețui acestor creșteri succesive de prețuri, mai ales a facturilor la energie electrică, cu care se confruntă întreaga Europă. De aceea, ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a anunțat că autoritățile vor lansa un program de sprijin pentru aceste întreprinderi, prin intermediul căruia se va acoperi jumătate din creşterea facturilor pentru energie, comparativ cu nivelurile de anul trecut.

Totodată, Nagy a transmis că autoritățile vor elabora un plan de sprijin, prin care va ajuta aceste întreprinderi mici să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi să îşi reducă costurile.

Creșteri uriașe de prețuri în Ungaria

În contextul aplicării mai multor sancțiuni Federației Ruse de către Comisia Europeană (din cauza invaziei pe care rușii au declanșat-o în Ucraina), inflația a atrins un nivel record în majoritatea statelor europene, inclusiv în Ungaria. Autoritățile maghiare s-au plans în ultima vreme de creșterile de prețuri exacerbate ale tuturor serviciilor și produselor.

Acum evaluăm că atâta timp cât sancţiunile UE sunt în vigoare, nu există nicio şansă realistă pentru o îmbunătăţire”, a mai declarat Gulias în cadrul conferinței de presă, potrivit Hotnews.

Potrivit ultimelor date oficiale publicate în luna august de către Institutul Naţional de Statistică din Ungaria, preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 13,7% în luna iulie, după un avans de 11,7% în luna iunie, în principal ca urmare a unei creşteri de 27% a preţurilor la alimente.

Preţurile de consum în Ungaria şi-au continuat creşterea în luna iulie, atingând cel mai ridicat nivel de după 1998. Astfel, Banca Naţională a Ungariei, pentru a putea facevfață acestui lanț de scumpiri, a decis să majoreze dobânda de referinţă cu peste 800 de puncte de bază, în condiţiile în care responsabilii se străduiesc să ţină sub control inflaţia şi să sprijine forintul.

„Banca centrală nu are altă alegere decât să continue ciclul de majorare a dobânzilor cu paşi decisivi”, a precizat Mariann Trippon, economistă la CIB Bank în Budapesta.