Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria își „reunifică națiunea”! Politicienii maghiari încearcă refacerea granițelor dinaintea Primului Război Mondial
Lumea la zi

Ungaria își „reunifică națiunea”! Politicienii maghiari încearcă refacerea granițelor dinaintea Primului Război Mondial

Protest Ungaria, Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: Adevărul

Péter Szilágyi, adjunctul Secretarului de stat al premierului Ungariei, a exprimat într-o ceremonie de predare a „Podului Apartenenței” în județul Veszprém, că se așteaptă să existe un viitor prosper pentru comunitatea maghiară din bazinul carpatic.

„Nu vom permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”, a declarat Péter Szilágyi, precizând că decizia a fost luată acum 13 ani.

300.000 de copii maghiari din diaspora au învățat limba maternă

Péter Szilágyi a evidențiat și importanța rețelei instituțiilor de învățământ maghiare din alte țări, prin intermediul cărora aproximativ 300.000 de copii maghiari au avut posibilitatea să primească educație în limba maternă în diferite țări străine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță. Maghiarii au rezistat testului timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a mai afirmat Péter Szilágyi.

La data de 4 iunie s-au împlinit 103 ani de la semnarea tratatului de la Trianon, care a fost încheiat între Puterile Aliate și Ungaria. Acest tratat a avut ca rezultat împărțirea a 71% din teritoriul Regatului Ungariei între mai multe țări, inclusiv Ungaria, Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, România și Cehoslovacia. Semnarea acestui document a marcat încheierea Primului Război Mondial.

„Pierderile” Ungariei de la sfârșitul Primului Război Mondial

Zoltán Kovács, deputat în partidul Fidesz condus de Viktor Orban, și-a exprimat opinia cu privire la tratatul de la Trianon, afirmând că acesta a dus la distrugerea economiei maghiare, iar țara a pierdut 67% din venitul său național.

Site-ul hirado.hu a publicat o listă detaliată a pierderilor suferite de Ungaria în urma tratatului, care sunt semnificative. Astfel, Ungaria a pierdut 100% din minele de sare, 99% din minele de aur și argint, 88% din stocul de lemne și 83,1% din zăcămintele de minereu de fier, relatează B1TV.

Cu toate că Ungaria pretinde o „dezbinare” în urma tratatului de la Trianon, teritoriile „pierdute” în urma tratatului de la Trianon erau considerate teritorii străine, în sensul că aparțineau altor grupuri etnice sau naționale. Tratatul de la Trianon a redimensionat granițele Ungariei și a transferat aceste teritorii către alte state, în conformitate cu hotărârea puterilor aliate, învingătoare în război.

Astfel, regiunile istorice și majoritar populate de alte etnii au fost atribuite altor țări, cum ar fi România, Cehoslovacia sau Iugoslavia. Astfel, Ungaria a pierdut controlul asupra unor teritorii locuite în principal de români, slovaci, sârbi, croați și alte grupuri etnice. Este important de menționat că tratatul nu a fost o „nedreptate” ușurată asupra Ungariei, deoarece țara a pierdut războiul alături de Germania și de ceilalți aliați din Puterile Centrale. Pentru România, tratatul de la Trianon ne-a oferit înapoi controlul asupra teritoriilor istorice cucerite de Ungaria de-a lungul anilor, populate de națiunea noastră, după ce am câștigat războiul în fața Budapestei.