Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria urgentează acțiuni pentru stoparea războiului! Cea mai sigură mișcare pentru Ucraina ar fi să oprească contraofensiva
Lumea la zi

Ungaria urgentează acțiuni pentru stoparea războiului! Cea mai sigură mișcare pentru Ucraina ar fi să oprească contraofensiva

Premierul Ungariei, Viktor Orban Sursă foto: Jurnalul.ro
Sursă foto: Jurnalul.ro

Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis că cea mai bună variantă pentru Ucraina ar fi să oprească contraofensiva și să negocieze cu oficialii ruși, pentru a nu-și „distruge propriul popor”.  

Potrivit șefului Executivului ungar, contraofensiva este o mare problemă pentru ucraineni. „Chiar și un om ca mine, care a fost un an și jumătate în armată, știe sigur că, dacă atac, voi avea de trei ori mai multe victime decât cel care se apără”. 

Ucraina poate fi pusă în pericol de propriul plan 

„Pentru o țară a cărei populație este o mică parte din populația părții adverse să lanseze atacuri militare la scară largă în astfel de circumstanțe este vărsare de sânge. Trebuie să facem totul, chiar înainte de începerea contraofensivei, pentru a convinge părțile de necesitatea unui încetări a focului și a unor discuții de pace”, a declarat Viktor Orban. 

Astfel, prim ministrul ungar susține că pentru poporul ucrainian aflat în război, „chiar și în cel mai bun caz, este imposibil să se obțină un rezultat mai bun în prima linie, pe câmpul de luptă, decât rezultatul care ar putea fi obținut prin negocieri”. 

„A fost posibil să se obțină ceva în negocierile de dinainte de război. Sau dacă nu se putea realiza nimic mai bun decât prin război, atunci ce a fost războiul?” a întrebat liderul iliberal apropiat de Putin.  

Tot odată, Orban a mai adăugat și că din punct de vedere al unui viitor conflict, Ungaria nu va avea parte de război cu Rusia pentru perioada în care el va fi la guvernare. 

Ungaria nu vrea Ucraina în NATO 

„Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă” a scris Szijjarto într-o postare pe rețelele de socializare. Szijjarto a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din Ucraina are un impact mai mare asupra Ungariei decât asupra altor membri NATO și că guvernul de la Budapesta își dorește pace cât mai curând posibil.  

Ministrul a citat declarația NATO de anul trecut, potrivit căreia nu este implicată în războiul din Ucraina și că va lua toate măsurile de precauție necesare pentru a preveni o confruntare directă cu Rusia.  

„Aderarea la această decizie este foarte importantă pentru noi. Asta trebuie să rămână baza. Acesta trebuie să fie factorul determinant pentru tot ce conturează acţiunile NATO privind Ucraina, inclusiv pregătirile pentru summit”, a adăugat Szijjarto. 

„Din fericire, nu a existat niciun indiciu nici astăzi, nici la reuniunea Consiliului Afaceri Externe care să arunce îndoieli asupra validităţii acestei decizii anterioare”, a spus Szijjarto, adăugând că decizia trebuie consolidată la summitul de la Vilnius de luna viitoare şi că o creştere a riscului de escaladare trebuie evitată, potrivit Ziare.com.

El a spus: „Nu ar trebui să alimentăm iluzii care în mod clar nu se vor adeveri”. De asemenea, ministrul ungar de externe s-a pronunțat împotriva furnizării de către NATO a oricărui tip de pregătire militară Ucrainei, afirmând că acest lucru ar risca să ducă la escaladarea crizei și să contravină deciziilor luate anterior de Alianță. La aceeași conferință de la Oslo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că toți partenerii NATO au fost de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”.