Infofinanciar > Lumea la zi > Péter Szijjártó sprijină steagul Ungariei Mari care cuprinde și Transilvania. Lecții pentru UEFA după scandal: „ Nu au nicio idee despre istorie“
Lumea la zi

Péter Szijjártó sprijină steagul Ungariei Mari care cuprinde și Transilvania. Lecții pentru UEFA după scandal: „ Nu au nicio idee despre istorie“

Ungaria
Sursă foto: Black News

În cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul săptămânii la Budapesta, ministrul maghiar al afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a declarat că membrii Departamentului antidiscriminare FARE (Football Against Racism In Europe) din cadrul UEFA „ nu au nicio idee despre istorie“ și că trăiesc pentru a denunța. Declarație survine în contextul în care Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a interzis folosirea steagurilor reprezentând Ungaria Mare la meciurile sub egida UEFA, deoarece FARE a considerat că simbolul este excluziv.

„Există o organizație numită FARE, de care ați auzit cu siguranță. Această FARE este, în esență, o organizație de gărzi ale lucrătorilor voluntari. Este o organizație ai cărei membri trăiesc pentru a vă denunța. Ei pot denunța oamenii într-un mod complet lipsit de sens. Probabil că acești oameni nu s-au bucurat niciodată de un singur meci de fotbal. Ei nu au mers niciodată pe stadioane pentru a se distra, ci pentru a vedea ce pot denunța. Și este clar că nu au nicio idee despre istorie“, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor Externe și Comerțului, în cadrul unei recente conferințe de presă în cadrul căreia a comentat decizia interzicerii folosirii steagurilor reprezentând Ungaria Mare la meciurile sub egida UEFA.

În opinia ministrului de Externe al Ungariei faptul că FARE a reclamat arborarea pe un stadion a steagurilor reprezentând „așa-numita Ungaria Mare“ denotă din partea reprezentanților UEFA “o lipsă totală de cunoaștere a istoriei“. „Ceea ce noi descriem aici ca fiind Ungaria Mare este un fapt istoric. Nu este vorba de revizionism, nu este o amenințare la adresa vecinilor noștri, nu este naționalism, este un fapt istoric. Așa arăta Ungaria, așa era Ungaria, așa de mare era Ungaria“, a subliniat Péter Szijjártói.

UEFA trebuie să scape de FARE

„Am doi copii de școală primară. Ambii sunt fotbaliști juniori. Cel mai mare este în ultimul an și studiază istoria. Dacă am citit bine atlasul lor de istorie, au poze care arată că a existat o perioadă în istorie când Ungaria era atât de mare. Oare supraveghetorul FARE de la următorul meci al Clubului Sportiv Municipal Dunakeszi va smulge această fotografie din atlasul de istorie al fiecărui copil? Ceea ce face această organizație este un nonsens“, a argumentat ministrul de Extern ungar.

În opinia lui Péter Szijjártói, soluția rezolvării acestei situații se află nu la Federația Maghiară de Fotbal, ci la UEFA și constă în „a scăpa“ de FARE: „Îl cunosc bine pe președintele UEFA, este un om excelent (…) Sper din tot sufletul că va scăpa UEFA și fotbalul european de această organizație sindicală, pentru că au provocat și vor continua să provoace numai probleme. Este clar că nu au nicio idee despre lume, nu au nicio idee despre istoria Ungariei – îmi cer scuze oamenilor din Újpest – și nu au nicio idee despre istoria Ungariei”, a declarat ministrul de Externe citat de Magyar Nemzet.

Viktor Orban s-a afișat și el cu steagul Ungariei Mari

La finalul lunii noiembrie, premierul ungar Viktor Orban și-a făcut apariția la un meci al naționalei maghiare de fotbal purtând un fular cu harta Ungariei Mari, care include o parte din Transilvania.

Imaginile cu premierul Orban purtând fularul cu pricina au fost publicate pe contul său de Facebook și au fost descoperite de europarlamentarul Alin Mituță.

Ministerul de Externe de la București a reacționat prompt transmițând ambasadorului Ungariei la București că dezaprobă ferm gestul premierului Viktor Orban și consideră orice manifestare de tip revizionist inacceptabilă, indiferent de forma pe care o îmbracă.

Harta Ungariei Mari, de la 1941 cuprindea și zona Transilvaniei din prezent.

Harta Ungariei Mari

sursa: wikipedia.com

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.