Infofinanciar > Lumea la zi > Unde-i sport, nu-i politică! Cine este alături de ruși în reintegrarea pentru Jocurile Olimpice
Lumea la zi

Unde-i sport, nu-i politică! Cine este alături de ruși în reintegrarea pentru Jocurile Olimpice

jocurile opimpice de la paris 2024, rusia (sursă foto: AP News)
sursă foto: AP News

Conflictul militar declanșat de către Rusia în Ucraina a adus o mulțime de sancțiuni Federației, iar acestea nu au ținut doar de partea economică. De data aceasta, este în discuție la nivel global dacă sportivii ruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, iar părerile sunt destul de împărțite.

Reprezentanții comitatelor olimpice de pe continentul african deja au declarat faptul că susțin participarea rușilor la celebrele competiții sportive de anul viitor. Aceștia sunt de părere că politica nu ar trebui să se amestece în sport, nu sunt implicate aceleași valori, iar oamenii sunt cu totul alții. Același lucru l-au susținut și în ceea ce-i reprezintă pe sportivii belaruși, dintr-o altă țară afectată de sancțiuni de pe urma relației strânse cu Federația Rusă.

Africanii joacă corect

Această hotărâre a fost anunțată de către reprezentanții Comitetelor Olimpice Africane după ce a avut loc Comitetul Executiv al Asociației Comitetelor Olimpice Naţionale din Africa (ANOCA) în orașul Nouakchott din Mauritania. „Membrii s-au declarat în unanimitate în favoarea participării sportivilor ruşi şi belarusi la toate competiţiile internaţionale. Aşadar, va fi vorba de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe în deplină neutralitate, fără nici un semn de identitate, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, se informează prin intermediul unui comunicat de presă al instituției.

Astfel, Comitetele Olimpice Africane își exprimă susținerea față de această cauză după ce, la sfârșit de ianuarie 2023, după ce și Consiliul Olimpic al Asiei (COA) a anunțat că va sprijini ca rușii participe la competițiile din regiune. Sportivii din această țară vor fi primiți la Jocurile Asiatice, iar COA susține acest lucru acum și la nivel mondial, în cadrul Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

Ce condiții se impun

Acest organism din urmă a reușit deja să realizeze o foaie de parcurs pentru reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în ceea ce înseamnă competițiile internaționale, asta după ce timp de un an de zile aceștia au fost excluși. Potrivit foii de parcurs, acești sportivi nu vor avea voie să se afișeze cu steagul țării lor, iar poate cel mai important lucru, „să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina”.

„Niciun atlet nu ar trebui să fie interzis de la competiţie doar pe baza pașaportului”, a susținut executivul CIO.

Reprezentanții ANOCA au fost de aceeași părere, căci instituția „şi-a dat acordul pentru a reafirma că politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile nobiliare care gravitează în jurul păcii, unităţii şi solidarităţii”.

Sportul e sport, politica-i politică

„Sportivii nu trebuie în niciun caz să plătească preţul mare al unui conflict orice ar fi şi oriunde ar fi”, se mai arată în comunicatul de presă al ANOCA. Însă chiar și așa, această propunere din partea CIO este la momentul actual departe de a fi unanimă, notează observatornews.ro.

În acest sens, miniștrii sportului ai aproximativ 30 de state au organizat o conferință la data de 11 februarie unde s-au cerut „clarificări” din partea celor de la CIO pentru această hotărâre. Ucraina este cea mai vocală în această situație, iar reprezentanții sportului ucrainean susțin că nu vor fi de acord cu participarea rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice, în ciuda oricărei reguli, și chiar spun că vor boicota această competiție.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.