Infofinanciar > Info > Unde este bine să își economisești banii? Cu ce te poate ajuta statul și ce oferte au băncile
Info

Unde este bine să își economisești banii? Cu ce te poate ajuta statul și ce oferte au băncile

Bani Sursa foto Betmag
Sursa foto: Betmag

Și luna februarie este una de destul de complicată pentru bănci și stat. Acestea continua „să se bată”, pe români, mai exact pe banii acestora. Băncile impozitează câștigul, însă la oferta Ministerului Finanțelor nu este aplicată nicio taxă. În cazul băncilor se aplică și comisioane, însă unele oferă și o dobândă mai mare.

Pentru primul trimestru al anului viitor, 2024, Banca Națională a României estimează o inflație la nivelul de 9,8%. Aceasta preconizare va fi schimbată însă în zilele următoare de către instituție. 

Un exemplu bun ar fi aici atunci când cineva vrea să economisească bani. Un cetățean care își pune deoparte 2.000 de lei. De aceștia bani nu se va atinge timp de o lună, două sau trei.

Este mai avantajos dacă plasezi banii la bancă sau la stat

Cele mai bune oferte pe care le ofer băncile se situează între 7,75 și 9,3% pe an. Astfel, după taxarea comisioanelor și impozitului pe venit,  o persoană ar avea un câștig de 139-167 de lei. Acest câștig ar fi puțin mai mare, decât cel de la Ministerul Finanțelor, care pe un an, are o dobândă de 7,2%. Atunci câștigul s-ar situa undeva la 144 de lei.

Dacă persoana nu se va atinge de cei 2.000 de lei pe o perioadă de 2 ani, băncile oferă dobânzi de 7,75-9% pe an. Astfel, după cei doi ani, câștigul va fi de 279-324 de lei. Pentru doi ani, statul oferă o dobândă de 7,5%. Câștigul pentru cel care are banii ar fi 150 de lei pe an, respectiv 300 de lei pe doi ani.

Pentru o perioadă de trei ani, băncile oferă dobânzi cetățenilor de 7,25 – 8,5% anual. Astfel, câștigurile se vor situa la 393-459 de lei. Aceasta este valoarea pe care o va fi primi cel cu 2.000 de lei după comisioane și impozit pe venit.

În cazul Ministerului Finanțelor, se remarcă o dobândă de 8% pe an. Aceasta ar duce la un câștig de 160 de lei pe an, respectiv 480 de lei pe toți cei trei ani, conform hotnews.ro.

Totuși, cei ce vor câștiguri mai mari mai pot apela și la fondurile de investiții de diverse tipuri, acțiuni și obligațiuni la bursă.

BCE a majorat din nou dobânda creditelor în euro

Aceleași vești bune nu sunt și pentru românii ce au credite în euro. Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânda de referință cu 0,5%. Ar putea exista o nouă creștere și lunile următoare. Oficialii au în vedere majorarea dobânzilor cu încă 0,5%  în ședința de politică monetară din luna martie.

„Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023”, se arată în comunicatul de presă oficial postat de Banca Centrală Europeană.

Menținerea ratelor dobânzilor vizează reducerea inflației prin oprirea cererii și partajarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipațiilor referitoare la inflație.

În anul 2022 s-a înregistrat cea mai importantă creștere anuală a împrumuturilor în valută din ultimii 15 ani. Acest lucru a dus la soldul împrumuturilor să fie mai mare decât 88 de miliarde de lei înregistrate la finalul anului trecut. Acesta va fi cu 43% mai mare decât cel înregistrat la data de 31 decembrie 2021. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.