Infofinanciar > Info > Una zic și alta fac! USR-iștii țipă că nu dau bani la presă, dar dovezile îi dau de gol
Info

Una zic și alta fac! USR-iștii țipă că nu dau bani la presă, dar dovezile îi dau de gol

usr realitatea.net
Sursa foto: Digi24

Uniunea Ssalvați România (USR) a depus luna trecută un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac cu presa. Oficialii partidului au spus că nu dau bani pentru acest lucru, însă dovezile îi cam dau de gol. Cel mai ușor mod prin care se poate face se poate face propagandă este prin reclame, iar ei știu asta extrem de bine.

Pentru implementarea acestei „transparențe totale”, USR a luat în considerare solicitarea Consiliului Europei referitoare la desecretizarea contractelor prin care fondurile publice sunt transferate către presă și propagandă.

Transparență, dar nu prea

„O presă liberă, obiectivă, care pune întrebări reale şi realizează investigaţii este un pilon fundamental pentru democraţia din România. În România, partidele politice care dau milioane de euro pe an către presă încearcă să se comporte ca şi cum presa ar fi de licitat: cine dă mai mulţi bani e prezentat mai bine către cetăţeni. Ei bine, USR nu poate accepta ca presa să fie tratată ca un bun de licitat. Aşadar, am depus, astăzi, un proiect legislativ care, odată aplicat, va proteja libertatea presei de care noi toţi avem nevoie”, a spus Diana Buzoian, deputata USR care a fost și inițiatoarea proiectului de lege.

Acest proiect a fost depus după ce Recorder a publicat o așa-zisă investigație cu cheltuielile partidelor. Acesta este un lucru bun, ca idee, însă de menționat este faptul că în aceasta erau incluse doar partidele PNL și PSD. USR și AUR nu se găseau niciunde.

Această investigație a fost făcută cu sprijinul procurorilor. Au fost prezentate copiile după contractele de publicitate politică încheiate de postul de televiziune România TV cu partidul PSD, documente oferite chiar de cei de la DNA.

Nimic ilegal, cel mult imoral

Liviu Alexa spune că acest subiect nu este unul original. Contractele de publicitate politică încheiate de partide cu posturile de televiziune nu au nimic ilegal, și pot fi considerate cel mult imorale din cauza sponsorizărilor.

Partidele nu pot fi obligate să fie transparente decât atunci când legea o să fie «ameliorate» în acest sens; firmele editoare și de televiziune nu pot fi nici ele obligate să fie transparente; chiar și dacă s-ar află traseul real al banilor, «opinia publică» ar fi la fel de «mneah». Publicul e atât de polarizat politic, încât pe un fan PSD sau PNL sau USR îl doare în cot de acest «detaliu»”, a mai scris Liviu Alexa.

Același lucru este văzut și în cazul USR-iștilor. Cel mai ușor mod prin care ei fac acest lucru este reprezentat de reclamele de pe site-urile de știri. Partidul oferă direct presei locale sau prin intermediul societăților afiliate primăriilor sponsorizări.

Un milion de lei pentru reclame din partea USR

Peste 7 milioane de euro au fost cheltuielile partidelor cu presa și propaganda. Conform rapoartelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, bugetul pentru presă și propagandă s-a dublat în anul curent. Astfel, cheltuielile PSD, PNL și USR au crescut cu 100%.

Pentru anul trecut, USR a cheltuit 358.752 de lei pentru presă. În 2022, partidul a dat aproape un milion de lei din cele 18 milioane de lei care reprezintă banii publici.

USR-ul nu a încheiat totuși contracte de promovare în presă.  Banii au fost alocați promovării politice pe rețelele de socializare sau prin reclamele furnizate de Google.

Un exemplu concret de control al presei 

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul primarului orașului Timișoara, Dominic Fritz. într-o înregistrare, acesta vorbește despre controlarea presei locale prin intermediul contractelor pe care partidele din municipalitate le încheie cu mass media. Într-o discuție pe care acesta a avut-o cu Liviu Cocean, fostul director de la Piețe SA, primarul a spus că vrea să știe despre orice contract care este încheiat cu presa. Fritz a declarat în respectiva înregistrare că jurnaliștii trebuie să fie informați de faptul că  doar primarul a fost de acord cu încheierea acelor contracte comerciale și nimeni altcineva.

„Sunt împărțite societățile și după aia fiecare societate poate să facă ce vrea, dar lucrurile nu sunt așa, i i-am și spus lui Raul. Nu-i ca și cum Piețele sunt acum ale lui Ambruș și cumva poate să facă ce vrea acolo, sau voi, sau tu să faci cum vă taie capul. Deci trebuie să discutăm și să vedem ce mecanism instituim ca să mă pot baza că acolo lucrurile merg într-o direcție dorită și asumată de această administrație, de municipiu, și nu așa cum vrea cineva. Mă refer și la lucruri mari, de strategie, acum cu noul contract. E clar că încă nu am depășit linia, e chestia asta cu redevența, e dificil, dar mă refer și la lucruri mici… nu știu… contracte cu presa, nu e OK să faceți contracte cu presa fără să știu eu”, a spus Fritz.